NATO u velikoj mjeri prisutan na Crnom moru

Brodovi Alijanse rutinski patroliraju i izvode vježbe u Crnom moru, kažu u NATO-u (EPA)

Nakon što je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao članice NATO-a da pošalju ratne brodove u Azovsko more, zbog povećanja napetosti u odnosima s Rusijom, Alijansa je odgovorila da je “već prisutna u velikoj mjeri na Crnom moru”.

Rusija gradi novu radarsku stanicu

Rusija sljedeće godine planira na Krimu izgraditi novu radarsku stanicu za rano upozoravanje na rakete, javio je Reuters, pozivajući se na agenciju Interfaks, koja je citirala neimenovani sigurnosni izvor s Krima.

Nova radarska stanica, koja će biti u stanju pratiti balističke i krstareće rakete s velike distance, bit će izgrađena u blizini Sevastopolja, gdje je bazirana ruska Crnomorska flota, kazao je taj izvor.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je da brodovi Alijanse “rutinski patroliraju i izvode vježbe u Crnom moru”, ističući da su njihovi brodovi tamo proveli 120 dana ove u odnosu na 80 dana prošle godine.

Dodala je kako je nekoliko NATO saveznica izvelo letove u toj regiji, ističući da članice Alijanse – Bugarska, Rumunjska i Turska – izlaze na Crno more i imaju vlastitu vojnu opremu koja je tamo raspoređena, prenio je AP.

“NATO-a već ima dosta u Crnom moru i nastavit ćemo procjenjivati naše prisustvo u toj regiji”, rekla je Lungescu.

Rusija zaplijenila ukrajinske brodove

Ukrajinski predsjednik ranije je izrazio nadu su članice NATO-a “sada spremne premjestiti brodove u Azovsko more kako bi pomogle Ukrajini i uspostavile sigurnost”.

Sukob između Rusije i Ukrajine otvoren je u nedjelju, kad su brodovi ruske obalne straže otvorili vatru prema tri broda ukrajinske ratne mornarice koji su pokušali proći iz Crnog u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, između ruskog kopna i obale Krima.

Potom su zaplijenili brodove zajedno s posadama.

Krim je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Izvor: Agencije