NATO u Njemačkoj vježba za slučaj atomskog rata

Stručnjak za nuklearna pitanja Hans Kristensen kaže kako se manevar održava nedugo nakon što su američki bombarderi B52 raspoređeni u Engleskoj (EPA)

U Njemačkoj je u toku vojna vježba za scenarij nuklearnog rata pod nazivom Steadfast Noon, javlja Tanjug pozivajući se na Deutsche Welle (DW).

Prema informacijama agencije DPA, koriste se, između ostalog, borbeni avioni koji bi u slučaju sukoba mogli biti opremljeni nuklearnim oružjem.

Avioni su stacionirani u bazi Buechel, u kojoj se, kako se navodi, nalazi američko atomsko oružje tipa B61.

Iako za to već godinama ima mnogo indicija, Washington i Berlin nikada zvanično nisu priznali postojanje nuklearne bojeve glave na teritoriji Njemačke.

Činjenica je, međutim, kako se i avioni Bundeswehra u slučaju nužde mogu opremiti sa B61.

Raspoređivanje u Engleskoj

Dodatno američko nuklearno oružje je navodno stacionirano u Italiji, Belgiji, Turskoj i Holandiji.

Prema navodima vojnih stručnjaka, tokom vježbe se uigrava siguran transport američkog nuklearnog oružja iz podzemnih prostorija do aviona kao i dalja montaža, a vježbe letenja se izvode bez bombi.

Informacija o scenariju vojne vježbe nije bilo, ali stručnjak za nuklearna pitanja Hans Kristensen kaže kako se manevar održava nedugo nakon što su američki bombarderi B52 raspoređeni u Engleskoj.

„To Rusija u najmanju ruku smatrati slučajnošću“, kaže on.

Američke sigurnosne snage su u saopćenju povodom dolaska aviona u britanski Gloucestershire navele: „Protivnici pazite: Bombarderi su se vratili i spremni su za polijetanje“.

Novi mobilni sistem raketa

Opasnost od rata, u kojem bi se koristilo i nuklearno oružje, trenutno važi za mnogo veću u odnosu na prethodne decenije.

Razlog je prije svega okončanje Ugovora o projektilima srednjeg dometa (INF), prenosi DW i podsjeća kako je SAD ovog ljeta napustio Sporazum, uz podršku partnera iz NATO, tvrdeći kako Rusija godinama krši Sporazum.

Vojni stručnjaci računaju kako bi moglo doći do nove trke u naoružanju, a u SAD već radi na novom mobilnom sistemu raketa srednjeg dometa.

Prema sadašnjim planovima, ovaj sistem bi trebalo transportirati samo konvencionalne bojeve glave, prenose agencije.

Izvor: Agencije