NATO u borbi protiv krijumčara izbjeglica

Međunarodna organizacija za migracije tvrdi da 150 izbjeglica dnevno prelazi iz Turske u Grčku, nakon što su prelasci neko vrijeme bili zaustavljeni.

Pripadnici borbene skupine NATO-a, koja patrolira vodama između Grčke i Turske, kažu da je broj izbjeglica koje prelaze Egejsko more smanjen.

Cilj njihove akcije je spriječiti trgovinu ljudima. Međutim, strahuje se da bi krijumčari sada mogli početi koristiti opasnije rute.

Blizu milijun osoba, uglavnom Sirijaca, 2015. godine prošlo je Egejskim morem. Više od 4.000 njih se utopilo.

Proteklih sedam tjedana brodovi NATO-a patroliraju vodama između Turske i Grčke. Časnici kažu da je svrha operacije zaustaviti krijumčare koji šalju izbjeglice na često veoma rizično putovanje.

“Došlo je do smanjenja broja prelazaka, a za to ima više razloga. Jedan je naše prisustvo ovdje, ali to je tek jedna od mnogih političkih odluka donesenih u posljednje vrijeme”, tvrdi Joerg Klein, zapovjednik borbene grupe NATO-a.

Ključne informacije

Ratni brodovi NATO-a primili su stotine izbjeglica, ali njihov posao nije pomagati im, osim u izvanrednim situacijama, čak ni hapsiti krijumčare. Zadatak NATO-a su nadzor i dijeljenje informacija s obalskim stražama Grčke i Turske, koje odlučuju kako će reagirati.

Tokom posjete toj borbenoj grupi, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako su informacije koje pružaju grčkim i turskim vlastima ključne.

“Informacije koje dobivaju s brodova NATO-a su presudne. Zahvaljujući tome, sada se nose sa situacijom u Egejskom moru mnogo bolje nego što su ranije mogli”, smatra Stoltenberg.

Broj izbjeglica koje prelaze Egejsko more je opao, ali još nije poznato da li je za to zaslužna operacija NATO-a.

Nije bilo ni mnogo hapšenja, niti podizanja optužnica, osim u slučaju skupine krijumčara odgovorne za utapanje trogodišnjeg Alana Kurdija.

Sa četiri broda, pokrivanje tisuća četvornih kilometara nije lak zadatak. Tu su stotine zaljeva i uvala, koji otežavaju patroliranje. Krijumčari možda jesu smanjili broj putovanja, ali nitko ne misli da su obustavili aktivnosti.

NATO uvjeren u uspjeh

“Strahuje se da bi ova operacija, umjesto da spriječi opasne prelaske mora, zapravo mogla prisiliti krijumčare da nađu alternativne rute do Italije, naprimjer, kojima bi putovanje bilo znatno dulje i znatno rizičnije”, javio je Al Jazeerin reporter Tony Birtley.

Italija je udaljena 1.000 kilometara, s velikim područjima otvorenog mora. NATO je toga svjestan.

“Naravno, detaljno ćemo razmotriti svaki zahtjev da se operacije prošire na druge dijelove Sredozemlja, ali to trenutno nije u planu. Učinit ćemo to ako bude zahtjeva da NATO učini više”, najavio je Stoltenberg.

Za sada je plan borba protiv krijumčara u Egejskom moru, borba za koju NATO vjeruje da je polako dobiva.

Izvor: Al Jazeera