NATO se uključuje u nadzor u Egejskom moru

Ovo će biti prva operacija nadzora u kojoj učestvuje NATO, koji je do sada odbijao izravno uključivanje u migrantsku krizu (EPA)

NATO je u četvrtak potvrdio spremnost sudjelovati u pomorskoj operaciji u Egejskom moru kako bi pomogao u rješavanju izbjegličke krize, izjavio je u četvrtak u Briselu američki ministar obrane Ashton Carter nakon završetka sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a.

Tom je odlukom NATO odgovorio na zahtjev Njemačke, Turske i Grčke, koje su zatražile da Savez pomogne u nadzoru morske granice između Grčke i Turske i u borbi protiv krijumčara, koji tim putem prebacuju izbjeglice iz Turske u Grčku.

“NATO i njegove članice složili su se jutros da će podržati i sudjelovati u toj operaciji”, rekao je Carter nakon sastanka ministara obrane NATO-a, prenosi Hina.

To je potvrdila i njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen.

‘Saveznički brod kreće’

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da saveznički brod pod njemačkim zapovjedništvom “bez odgode” kreće u Egejsko more da “pomogne u borbi protiv trgovine ljudi”, na kojima zarađuju krijumčari koristeći se nevoljom migranata i izbjeglica.

Zapovjednik savezničkih snaga u Europi, američki general Philip Breedlove, “upravo u ovom trenutku izdaje naredbu da brod bez odgode krene u Egejsko more i počne aktivnosti nadzora”, kazao je Stoltenberg.

Ovo će biti prva operacija nadzora u kojoj sudjeluje NATO, koji je dosad odbijao izravno uključivanje u izbjegličku krizu.

Njemačka, Turska i Grčka u svom su zahtjevu naveli da ta operacija treba omogućiti bolji uvid u aktivnosti krijumčara ljudi, koji su dobro umreženi i zarađuju vrtoglave iznose na nesreći osoba koje bježe od rata.

Izvor: Agencije