NATO: SAD će razmotriti odluku ako će Rusija provoditi sporazum

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg: Savez je privržen očuvanju efikasne međunarodne kontrole naoružanja (EPA)

SAD je spreman razmotriti svoju odluku o povlačenju iz sporazuma “Otvoreno nebo” ako Rusija počne provoditi sporazum, izjavio je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Istaknuo je da je NATO privržen očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja te da sve potpisnice sporazuma moraju u potpunosti ispunjavati svoje obveze, prenosi Hina.

Stoltenberg je za petak popodne sazvao hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici država članica NATO-a, nakon što je SAD najavio da će izići iz sporazuma “Otvoreno nebo” za šest mjeseci.

“Čvrsto smo predani očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja. Slažemo se da sve države potpisnice sporazuma ‘Otvoreno nebo’ moraju u potpunosti ispuniti svoje obveze. Svi saveznici u NATO-u u potpunosti su suglasni sa svim odredbama toga sporazuma”, kazao je Stoltenberg nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu.

‘SAD će razmotriti povlačenje’

Rekao je da je SAD “spreman razmotriti svoje povlačenje iz sporazuma ako Rusija čim prije počne poštovati odredbe sporazuma”.

Sporazum “Otvoreno nebo” zaključen je 1992. a stupio je na snagu 2002. godine.

Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava izvođenje opservacijskih letova iznad teritorija zemalja potpisnica.

Sporazum pridonosi transparentnosti, što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u suradnji na sigurnosnim pitanjima.

Od njegova stupanja na snagu zabilježeno je preko 1.500 opservacijskih letova.

Potpisnice sporazuma su gotove sve članice NATO-a te još nekoliko zemalja izvan Ssaveza, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Gruziju.

‘Selektivna provedba sporazuma’

Stoltenberg u izjavi nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća ističe da Rusija “već dugo nameće ograničenja letova iznad Kalinjingrada i u blizini granice s Gruzijom”.

“Selektivna provedba sporazuma od Rusije potkopava sporazum ‘Otvoreno nebo'”, rekao je glavni tajnik.

Već neko vrijeme Rusija i SAD se međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Američki predsjednik Donald Trump još je potkraj prošle godine dao naznačiti da namjerava izići iz sporazuma.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija opetovano krši odredbe sporazuma i da će se SAD i formalno povući iz njega za šest mjeseci.

‘Rusija spremna na odgovor’

Nakon toga je Stoltenberg sazvao sastanak Sjevernoatlantskog vijeća.

Zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov upozorio je u petak da će sporazum o “Otvorenom nebu” izgubiti sve šanse za opstanak ako europske zemlje dijele stav SAD-a da Rusija nije postupala sukladno njemu.

Dodao je da je Rusija spremna adekvatno odgovoriti na “agresivne korake” SAD-a, ali da je i dalje otvorena za suradnju s Washingtonom želi li to američka strana.

Također je kazao da Moskva ima realan stav u vezi s izgledima za dijalog i suradnju, uzimajući u obzir izbornu godinu u SAD-u.

Izvor: Agencije