NATO: Rusija zvecka nuklearnom sabljom

Stoltenberg kaže da Rusija nameće svoju volju susjedima i otima zemlju (Getty Images)

Ruska provokativna retorika o nuklearnom oružju i dramatična ekspanzija letova njezinih strateških bombardera su “duboko uznemirujući i opasni”, istaknuo je u Washingtonu glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg.

Ostvarivanje ruskih planova da rasporede rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave u Kalinjingradu, blizu poljske granice, kao i prijetnja razmještanjem nuklearnog oružja na Krimu “suštinski bi promijenili sigurnosnu ravnotežu u Europi”, rekao je Stoltenberg na skupu u Institutu za strateške i međunarodne studije, prenosi AFP.

Stoltenberg je oštro kritizirao rusko ponašanje u posljednjih godinu dana, “uključujući oružanu intervenciju u Ukrajini“, i obećao kako će Alijansa udvostručiti svoju posvećenost “kolektivnoj obrani”.

Glavni tajnik NATO-a je istaknuo kako su se letovi ruskih strateških bombardera proširili “od Japana do Gibraltara, od Krita do Kalifornije i od Baltičkog do Crnog mora”.

‘Agresivni nacionalizam’

Kada je u pitanju nuklearno oružje opreznost, predvidljivost i transparentnost su od vitalnog značaja, napominje Stoltenberg, po kojem je “rusko zveckanje nuklearnom sabljom” neopravdano, destabilizirajuće i opasno.

Stoltenberg, također, kritizira Rusiju zbog izvođenja iznenadnih vojnih vježbi velikog opsega, što predstavlja kršenje međunarodnih sporazuma kojima se od vlada traži da sa drugima podijele informacije o planiranim vježbama i da na njih pozovu strane promatrače.

Rusija u blizini granice s Ukrajinom, upravo ovog tjedna održava još jednu takvu vježbu, u kojoj sudjeluje 250 aviona i 700 komada teškog naoružanja.

Navodeći primjer ruskih akcija u Ukrajini i drugdje, Stoltenberg zaključuje kako Rusija “demonstrira svoju vojnu silu, potiče agresivni nacionalizam i ističe pravo na nametanje svoje volje susjedima i otimanje zemlje”.

Izvor: Agencije