NATO: Rusija zateže odnose vojnim vježbama

Rusija je u protekle dvije godine organizirala desetak nenajavljenih vojnih vježbi, navodi NATO (EPA)

Rusija sve više izvodi nenajavljene vojne vježbe, što dodatno zateže odnose sa NATO-om, izjavio je zamjenik generalnog sekretara Alijanse Alexander Vershbow.

Vershbow je, tokom posjete Bukureštu, rekao da je bilo desetak takvih vježbi u posljednje dvije godine, navodeći da su one dozvoljene zbog “rupe” u sigurnosnom sporazumu potpisanom sa zapadnim zemljama.

Prema njegovim riječima, NATO želi da “razvije više obavezujući režim koji bi povećao transparentnost i predvidivost, kao i način za stabilizaciju veoma nezadovoljavajućih odnosa s Rusijom”.

Vershbow je napomenuo da članice Alijanse nisu održale iznenadne vojne vježbe još od kraja Hladnog rata, javlja AP.

“Ukoliko u Moskvi postoji interesiranje za stabilnost, onda te vježbe nisu pravi način”, istakao je Vershbow.

Borbena gotovost

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je prošle sedmice odluku vrhovnog komandanta Vladimira Putina o novoj iznenadnoj provjeri borbene gotovosti Oružanih snaga.

Vježba će obuhvatiti južni, zapadni i centralni okrug, kao i Sjevernu flotu, Zračno-svemirske snage i Vojno-desantne snage, saopćio je general Sergej Šojgu.

Kako javlja Sputnjik, provjera će trajati do 31. augusta.

Prema najavama Šojgua, u Južnom vojnom okrugu je u toku aktivna priprema strateških vojnih vježbi “Kavkaz-2016”.

“Organi vojne uprave, vojnih jedinica i odreda za specijalnu i materijalno-tehničku logistiku su tokom 12 specijalnih vježbi izvršavali zadatke blagovremenog raspoređivanja trupa”, rekao je ministar.

On  je naložio da se informiraju vojni atašei stranih država o početku iznenadne provjere borbene gotovosti vojske, prenosi Sputnjik.

Izvor: Agencije