Oglasi

NATO: Rusija opet pokazuje prezir prema međunarodnom pravu

NATO je osudio rusko otvaranje mosta koji Krim povezuje s Rusijom nazivajući ga još jednim primjerom ruskog 'prezira' prema međunarodnom pravu. 
Putin je, vozeći kamion, otvorio 19 kilometara dug most koji Rusiju povezuje s KrimomEPA

NATO je u srijedu osudio rusko otvaranje mosta koji Krim povezuje s Rusijom nazivajući ga još jednim primjerom ruskog "prezira" prema međunarodnom pravu. 

"Rusija opet pokazuje očiti prezir prema međunarodnom pravu", rekao je glasnogovornik saveza Piers Cazalet u saopćenju, prenosi Fena.

"Krim je dio Ukrajine i taj je most novo kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, kao i njenog prava na plovidbu u svojim teritorijalnim vodama", istaknuo je glasnogovornik.

"NATO je uz Ukrajinu, ne priznajemo i nećemo priznati rusko ilegalno i nelegitimno pripojenje Krima", naveo je Cazalet u saopćenju.

Osuda EU-a

Most predstavlja "novo kršenje suvereniteta Ukrajine", objavila je u utorak Evropska unija.

Rusija je most izgradila "bez saglasnosti Ukrajine", rekla je glasnogovornica Unije.

"To predstavlja novo rusko kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine", dodala je.

Putin je, vozeći kamion, otvorio 19 kilometara dug most koji Rusiju povezuje s Krimom, ukrajinskim poluotokom, koji je Moskva pripojila 2014. godine.

Most bi trebao smanjiti izolovanost Krima, koji je Rusija u martu 2014. pripojila svojoj teritoriji, što međunarodna zajednica nikad nije priznala.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.