NATO: Rusija nastoji destabilizirati Zapad kombiniranim tehnikama

Jens Stoltenberg je optužio Rusiju da miješa nuklearno i konvencionalno oružje u vojnoj doktrini i vojnim vježbama (EPA)

NATO je optužio Rusiju da pokušava destabilizirati Zapad novim nuklearnim oružjem, kibernetičkim napadima i tajnim akcijama, poput trovanja ruskog dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji i time stvara stanje ni rata, ni mira.

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg rekao je novinarima da je trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri nervnim otrovom novičok u britanskom gradu Salisburyju “opasan model ruskog ponašanja tokom mnogih godina”.

Rusija odbacuje svaku umiješanost u trovanje i poručuje da je NATO taj koji ugrožava mir u Evropi, prenosi Hina.

Stoltenberg je optužio Rusiju da miješa nuklearno i konvencionalno oružje u vojnoj doktrini i vojnim vježbama i da je time snizila prag za lansiranje nuklearnih napada, te nadalje optužuje Moskvu da se sve više koristi “hibridnim taktikama”, kao što je sudjelovanje vojnika bez vojnih oznaka.

‘Briše granicu između mira, krize i rata’

Kao dokaze ruske prijetnje Stoltenberg je nabrojao rusku aneksiju poluotoka Krim 2014. godine, zatim rusku podršku separatistima u Ukrajini, rusku vojnu prisutnost u Moldaviji i Gruziji, upletanje u izbore u zapadnim zemljama i sudjelovanje u ratu u Siriji.

Kao još jednu prijetnju istaknuo je razvoj novog nuklearnog oružja, koje je predsjednik Vladimir Putin predstavio u “ratobornom” govoru pred ruskim Parlamentom 1. marta.

Moskva “briše granicu između mira, krize i rata”, rekao je Stoltenberg, poručivši da je takvo postupanje “destabilizirajuće i opasno”.

Nakon sastanka s britanskim ambasadorom pri NATO-u, Stoltenberg je istaknuo da London nije zatražio aktiviranje Člana 5 o zajedničkoj odbrani vojno-političkog saveza, ali je kazao da Rusiju treba odvratiti od napada.

“Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorit će umjereno i proporcionalno… Potpuno podržavam da je potrebno odgovoriti, jer posljedice [Rusija] mora snositi kada pokrene akcije poput onih u Salisburyju”, rekao je.

Izvor: Agencije