NATO razmatra posljedice američke najave povlačenja iz Njemačke

Američki predsjednik u ponedjeljak je najavio smanjenje broja američkih vojnika u Njemačkoj s 34.500 na 25.000 (Reuters)

Ministri odbrane NATO-a počinju u srijedu dvodnevne pregovore s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom koji je najavio da će drastično smanjiti broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj, javlja dpa.  

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tražio je način da umanji važnost najave koja se tiče dviju članica u utorak, ali čini se da je to zasjenilo samu videokonferenciju, prenosi Hina.

Na dnevnom redu je NATO-ova strategija prevencije zbog povećanja ruske flote modernih nuklearnih projektila.

Nekoliko NATO članica takođe je najavilo pojačana ulaganja, rekao je Stoltenberg.

Trumpove zamjerke Njemačkoj

Odbrambena alijansa koju čini 30 članica u srijedu bi također trebala donijeti operativni plan za slučaj drugog vala zaraze COVID-om 19, prema Stoltenbergu, te zalihu medicinske opreme i krizni fond. 

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je najavio smanjenje broja američkih vojnika u Njemačkoj s 34.500 na 25.000 čime je potvrdio višesedmična nagađanja medija. Trump je ovaj potez opravdao zamjerkama na račun Njemačke da u punom obimu ne ispunjava svoje financijske obveze prema NATO-u.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u Varšavi je naglasio da američke trupe u Njemačkoj nisu stacionirane prvenstveno kako bi štitile Njemačku nego da služe i interesima ostalih članica NATO-a.

Moguće prebacivanje u Poljsku

“Prisustvo američkih vojnika u Njemačkoj nije samo važno za sigurnost Njemačke nego i za sigurnost SAD-a i Evrope”, rekao je Maas.

U Njemačkoj se nalaze neke od najvažnijih vojnih baza američke vojske iz kojih se koordiniraju i vode vojne akcije na Bliskom i Srednjem istoku.

Prema informacijama medija, Washington bi dio vojnika mogao prebaciti i u Poljsku.

Poljski ministar vanjskih poslova je nakon susreta s Maasom naglasio kako “Poljska ni na koji način nije umiješena u planove SAD-a”.

Izvor: Agencije