NATO proširio misiju obuke u Iraku

NATO će preuzeti neke od aktivnosti obučavanja koje izvodi koalicija koju predvodi SAD protiv ISIL-a (EPA)

Ministri odbrane NATO-a složili su se da prošire misiju obuke koju Zapadna alijansa obavlja u Iraku, izjavio je u srijedu generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg, odgovarajući na zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa da NATO učini više na Bliskom istoku.

NATO će preuzeti neke od aktivnosti obučavanja koje izvodi koalicija koju predvodi SAD protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), rekao je Stoltenberg, što znači da odluka ne zahtijeva nužno povećanje zapadnih trupa u Iraku, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Danas su se saveznički ministri… u principu dogovorili da povećaju misiju obuke NATO-a”, kazao je on na konferenciji za novinare.

“U prvom redu to se odnosi na preuzimanje pojedinih aktivnosti obuke od globalne koalicije”, rekao je čelnik NATO-a.

Rast tenzija SAD-a i Irana

Ranije je objavljeno da se zemlje članice NATO-a pripremaju prebaciti više od 200 osoba, koje obučavaju iračku vojsku i rade s međunarodnim snagama koje se bore protiv ISIL-a u Iraku, u vlastitu misiju koja bi pomogla u jačanju iračke vojske.

NATO se 2018. godine složio da pokrene misiju obuke u Iraku, u koju je bilo uključeno gotovo 500 vojnika, a cilj je bio jačanje oružanih snaga zemlje kako bi se uspješnije borile protiv oružanih grupa.

NATO operacija, međutim, zaustavljena je prošlog mjeseca, nakon što je u američkom napadu bespilotnom letjelicom kod aerodroma u Bagdadu ubijen iranski general Qassem Soleimani, a irački Vlada i Parlament zahtijevali da strane trupe napuste teritoriju Iraka.

Kako su se tenzije povećavale, Trump je insistirao na tome da Alijansa mora učiniti više u regiji, ali evropski saveznici i Kanada nisu toliko zainteresirani da rasporede trupe.

Izvor: Agencije