NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu

Čelnici NATO-a i formalno su, na summitu u Bruxellesu, pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Alijansi, uz upozorenje da se proces pridruživanja ne može završiti dok se pitanje imena te države ne riješi do kraja.

“Rješenje pitanja imena je uvjet za uspješno zaključenje procesa pristupanja”, priopćio je NATO, a prenosi AP.

Poziv, formalno upućen u priopćenju na briselskom summitu, otvara put za pridruživanje Makedonije, kao 30. članice, Sjevernoatlantskoj alijansi.

Makedonski premijer Zoran Zaev napisao je na Twitteru: “Raduj se Makedonijo! Naši partneri i prijatelji odali su nam veliko priznanje. Prepoznali su veliku posvećenost i ispunjenje svih kriterija. Danas je velik, povijesni dan za Makedoniju”.

Poziv otvara put i “planu koji ne godi obazrivoj Rusiji”, ocjenjuje američka agencija.

Skoplje i Atena su prošlog mjeseca postigle sporazum prema kojem će Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija promijeniti ime u Sjeverna Makedonija, a Grčka je, zauzvrat, deblokirala pokušaje sjevernog susjeda da se pridruži kako NATO-u, tako i Europskoj uniji.

Osim poziva Makedoniji, na summitu će se raspravljati i o jačanju sposobnosti za obranu, projiciranju sigurnosti, borbi protiv terorizma, jačoj suradnji s Europskom unijom.

Prema ranijim najavama, članice NATO-a će pregovore o pristupanju Makedonije vjerojatno početi 1. kolovoza.

Trumpova prepirka s Njemačkom i NATO-om

Summit NATO-a obilježile su nesuglasice između SAD-a i Njemačke, a potom Bijele kuće i NATO-a.

Prvo je američki predsjednik Donald Trump pokrenuo snažan javni napad na Njemačku zbog podrške sporazumu s Rusijom oko izgradnje plinovoda na Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin “zarobljenik Rusije” i kritizirajući njemački neuspjeh u povećanju davanja za obranu.

Reuters prenosi kako Trump smatra “veoma neprikladnim” da SAD plaćaju za europsku obranu od Rusije, dok Njemačka, kao najbogatija europska država, podržava sporazume s Moskvom.

“A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije”, poručio je Trump Njemačkoj.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen odgovorila je da njezina država “nije zarobljenica ruske politike”, napomenuvši da Njemačka ima “mnogo nerazjašnjenih pitanja s Rusijom”.

“Ne dovodi se u pitanje ni to da je potrebno održavati linije komunikacije između država ili saveza i njihovih protivnika”, rekla je Von der Leyen.

Trumpu je odgovorio i Stoltenberg, rekavši kako su članice Alijanse uspijevale surađivati usprkos razlikama.

Izvor: Al Jazeera i agencije