Oglasi

NATO poziva sve strane da okončaju sukob u Libiji

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg kaže kako sukobi nanose patnju libijskom narodu te da se problem ne može riješiti vojnim putem.
LibijaZa uspostavljanje nove misije trebali su glasovi svih 27 zemalja članicaEPA - Arhiva

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih naroda za Libiju Ghassanom Salameom pozvao je sve strane u Libiji da okončaju sukobe i počnu politički proces.

NATO je uputio priopćenje o susretu na kojem je razgovarano o sigurnosnoj situaciji u Libiji.

Stoltenberg je tom prilikom kazao kako je NATO zabrinut zbog trenutačne situacije u Libiji i sve strane pozvao da okončaju sukobe, prenosi Anadolija.

Dodao je kako sukobi nanose dodatnu patnju libijskom narodu te da se problem ne može riješiti vojnim putem.

Stoltenberg je kazao kako je NATO spreman pružiti podršku Libiji u formiranju sigurnosnih institucija te da će to biti učinjeno kako libijske vlasti zatraže, a bude dozvoljavala i sigurnosna situacija.

Nema rješenja vojnim putem

Salame je kazao kako su saveznici svjesni da se kriza u Libiji ne može riješiti vojnim putem.

Snage vojnog zapovjednika s istoka Libije Khalife Haftara su početkom prošlog mjeseca pokrenule napade sa ciljem zauzimanja glavnog grada Libije Tripolija, a Vladine snage pokrenule su protunapade.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedesetljetni vođa Muammar Gaddafi.

Oštre političke podjele u toj afričkoj zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti, jedne na istoku Libije, koju štiti general iz perioda Gaddafijeve vladavine Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržava UN.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.