NATO poručio Rusiji da dostavi podatke o nervnom agensu

Stoltenberg je pozvao Rusiju da dadne sve tražene informacije Velikoj Britaniji (Arhiva)

Uprava Sjevernoatlantske alijanse NATO u srijedu je pozvala Rusiju da Velikoj Britaniji podastre sve podatke o nervnom agensu iz sovjetskog razdoblja upotrijebljenom u napadu na dvostrukoga bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 4. marta.

“Članice [NATO-a] izražavaju duboku zabrinutost zbog toga što je nervni agens prvi put od osnivanja NATO-a 1949. godine upotrijebljen u ‘napadačke svrhe’ na teritoriji Saveza”, navodi se u saopćenju. 

“Zemlje članice izražavaju solidarnost s Velikom Britanijom te nude podršku u provedbi istrage”, kaže se u saopćenju, u kojem se “poziva Rusija da odgovori na britanska pitanja te da Organizaciji za zabranu hemijskoga oružja podastre sve podatke o programu novičok”.

Stoltenbergov poziv

Ovim povodom oglasio se i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je zatražio od Rusije da u potpunosti odgovori na zahtjeve Velike Britanije povodom trovanja Skripala.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da dadne sve tražene informacije Velikoj Britaniji.

Dvostruki agent Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su prošle sedmice bez svijesti na klupi u engleskom gradu Salisburyju, a i dalje su u kritičnom stanju.

Vlada Velike Britanije zatražila je i hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja će biti održana kasnije u srijedu.

Izvor: Agencije