NATO poručio BiH: Ne insistiramo na MAP-u, sami ste ga izabrali

U nekoj budućoj fazi procesa, referendum o NATO-u će biti vrlo izvjestan, piše autor (EPA)

Sjevernoatlantska alijansa (NATO) neće prisiljavati Bosnu i Hercegovinu da podnese Godišnji akcijski program (ANP) u okviru Akcijskog plana za članstvo, rečeno je za Nezavisne novine u Odjeljenju za odnose s javnošću Alijanse u Briselu, uz podsjećanje da je ta država 2009. sama podnijela zahtjev da uđe u taj program (MAP), prenose agencije.

Naveli su da je, nakon što je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev u Tallinnu 2010, odlučeno da se prihvati ponuda za MAP, ali ne i da se krene s Godišnjim nacionalnim programima (ANP). Prvi ANP za Bosnu i Hercegovinu, kako kažu, odobren je tek lani.

“ANP je program koji razvija sama država i kreira ga prema vlastitim potrebama. ANP pruža NATO-u dublju i sadržajniju podršku u reformama koje se odnose na odbrambene kapacitete, regionalnu sigurnost, spremnost u djelovanju u slučaju prirodnih katastrofa i spremnost i interoperativnost oružanih snaga”, kažu iz NATO-a.

Odluke konsenzusom

Dodaju da se u okviru ANP-a u konsultacijama s NATO-om fokus stavlja i na reforme u demokratiji, sigurnosti i odbrani, a svake godine podnosi se procjena, uz odobrenje 29 zemalja članica, o kojoj se raspravlja s partnerom koji je pokrenuo MAP.

Naglašavaju i da učešće u MAP-u ne prejudicira odluku Alijanse o budućem članstvu.

“Kao i sve druge odluke NATO-a, Vijeće NATO-a sve odluke o novim članovima donosi konsenzusom”, ističu u Alijansi.

Dodaju i da postoji još jedan mehanizam saradnje s NATO-om, Individualni partnerski akcijski plan (IPAP), osmišljen za države koje žele dublje odnose s NATO-om, ali bez deklariranog cilja da postanu članice.

Nema jedinstvenog mišljenja

Napominju da je IPAP usaglašen između NATO-a i Gruzije, Azerbejdžana, Armenije, Kazahstana, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Crne Gore i Srbije, a da su neke od država koje su počele u IPAP-u kasnije odlučile krenuti i ka članstvu.

Nezavisne podsjećaju da u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstveno mišljenje hoće li u Brisel ove godine biti upućen prvi Godišnji nacionalni program.

Dok Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kaže da će ANP biti upućen, iako u reduciranom obliku, Dušanka Majkić (SNSD), dugogodišnji član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tvrdi da on neće biti upućen jer nigdje ne piše da će to biti urađeno.

Izvor: Agencije