NATO otvara centar za kontrašpijunažu u Poljskoj

NATO već ima 21 centar izvršnosti, koji su raspoređeni na 28 zemalja članica (EPA)

Sjevernoatlantska alijansa (NATO) će do kraja godine u Poljskoj otvoriti centar za kontrašpijunažu, sa ciljem da proširi prikupljanje obavještajnih podataka, jer se suočava sa prijetnjama sa istoka i juga, saopštio je danas glasnogovornik poljskog Ministarstva odbrane pukovnik Jacek Sonta.

Sonta je rekao za AFP da će prvi šef novog obavještajnog centra u Krakovu biti Poljak, a glavni zadatak centra biće prepoznavanje i suprotstavljanje obavještajnim prijetnjama.

Kontraobavještajni centar NATO-a će imati svoj ogranak i na vojnom poligonu Lest u Slovačkoj.

“Formiranje centra će savezu dati dodatne mogućnosti u suočavanjima sa prijetnjama sa istoka i juga”, naveo je Sonta.

Zahtjevi za špijuniranje

Plan o novom obavještajnom objektu, zvanično je usvojen prošle sedmice, na svečanosti u Savezničkoj komandi NATO-a za transformaciju u Norfolku, u Virginiji.

Najava dolazi u trenutku kada se odnosi NATO sa Rusijom nalaze na najnižem nivou od hladnog rata, zbog sukoba u Ukrajini, što je zahtjeve za špijuniranjem dovelo do vrhunca, navodi AFP.

NATO već ima 21 centar izvršnosti, koji su raspoređeni na 28 zemalja članica, sa širokim spektrom aktivnosti od cyber odbrane i vojne medicine do borbe protiv terorizma.

U augustu je predsjednik Poljske Andrzej Duda pozvao NATO da pomjeri svoje trupe ka istočnom krilu i poslao poruku solidarnosti regiji uznemirenoj zbog ambicija Rusije.

Izvor: Agencije