NATO osudio sporazum Rusije i Abhazije

Putin (desno) je naveo da će Moskva tokom 2015. godine izdvojiti 100 miliona dolara za provođenje ovog sporazuma (AP)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je potpisivanje sporazuma o partnerstvu između Rusije i Abhazije, regije koja je proglasila nezavisnost od Gruzije 2008, poručivši da on ne doprinosi mirnom i trajnom rješenju stanja u Gruziji.

NATO čvrsto podržava suverenost i teritorijalnu cjelovitost Gruzije u okviru njenih međunarodno priznatih granica, poručio je generalni sekretar NATO-a.

“Stoga ne priznajemo takozvani sporazum o savezništvu i strateškom partnerstvu potpisan 24. novembra između gruzijske pokrajine Abhazije i Rusije”, saopćio je NATO, AAprenosi Hina.

“Taj takozvani sporazum ne pridonosi mirnom i trajnom rješenju stanja u Gruziji. Naprotiv, on krši teritorijalnu cjelovitost i suverenost Gruzije i u suprotnosti je s načelima međunarodnog prava, načelima OSCE-a i međunarodnim obavezama Rusije”, poručio je Stoltenberg u saopćenju.

Dodaje kako i dalje poziva Rusiju da povuče priznanje gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije i da povuče svoje snage iz Gruzije.

Gruzija osuđuje

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Abhazije Raulj Hadžimba u ponedjeljak su u Sočiju potpisali Ugovor o strateškom partnerstvu i savezništvu.

Dokument predviđa da će Rusija “učiniti sve što je moguće da ojača međunarodne odnose Abhazije i stvori uvjete za njeno pristupanje međunarodnim organizacijama”.

Sporazumom je također predviđeno da će se eventualna oružana agresija na jednu od potpisnica sporazuma smatrati agresijom i na drugu državu potpisnicu.

Gruzija je odmah osudila taj potez i ocijenila ga korakom prema aneksiji.

Putin je naveo da će Moskva tokom 2015. godine izdvojiti pet milijardi rubalja (100 miliona dolara) za provođenje ovog sporazuma.

Planovi za sporazum s Južnom Osetijom

Abhazija se otcijepila od Gruzije u ratu početkom 90-ih, kada je većina etničkih Gruzijaca iz tog područja pobjegla.

Rusija je 2008. priznala Abhaziju kao nezavisnu državu, zajedno s Južnom Osetijom, drugom gruzijskom separatističkom pokrajinom. No, tek je nekolicina zemalja priznala Abhaziju i Južnu Osetiju.

Gruzija je osudila potpisivanje sporazuma, ističući da neće dopustiti “nikakav napad na svoju teritorijalnu cjelovitost”.

Sličan sporazum Rusija predviđa sklopiti i s Južnom Osetijom.

Izvor: Agencije