NATO obustavlja operacije u Libiji

Rasmussen nije isključio pomoć libijskoj vladi u narednom periodu (EPA)

Operacije NATO snaga u Libiji bit će obustavljene 31. oktobra, najavio generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmussen u Briselu.

Ocijenivši da je NATO operacija u Libiji, nazvana “Ujedinjeni zaštitnik”, bila “jedna od najuspješnijih” u historiji pakta, Rasmussen je potvrdio da će ona biti obustavljena posljednjeg dana u oktobru.

“U potpunosti smo ispunili historijski mandat koji smo dobili od UN-a da zaštitimo libijski narod, uspostavimo zonu zabranjenog letenja i embargo na uvoz oružja”, istaknuto je u saopćenju. Rasmussen je naveo da će NATO zajedno s partnerima sada nadgledati situaciju u Libiji.

“Ukoliko bude bilo potrebno, nastavit ćemo odgovarati na prijetnje civilnom stanovništvu”.

Rasmussenova izjava upućena je dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojio rezoluciju kojom se od NATO traži da 31. oktobra završi sa “Ujedinjenim zaštitnikom”.

Prije toga bilo je spekulacija da bi NATO, na poziv libijske prijelazne vlade, mogao produžiti prisustvo u toj zemlji dok se stanje potpuno ne stabilizira. Vijeće sigurnosti je tu dilemu razriješilo. Rasmussen je posebno zahvalio oficirima i vojnicima koji su učestvovali u libijskoj intervenciji.

“Ovo je njihova pobjeda”, rekao je on.

Nacrt rezolucije

Istovremeno, Vijeće sigurnosti razmatra nacrt rezolucije koji je podnijela Rusija, a kojim se prijelazna vlada poziva na preduzimanje mjera kako bi se eliminiralo oružje koje je nagomilao Gaddafi.

Nacrt rezolucije ima za cilj da se spriječi da oružje koje se skladišti u Libiji, uključujući zenitno-raketne komplekse, “dospije u ruke terorista”. Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin izrazio je nadu da će taj dokument biti usvojen već slijedeće nedjelje.

Prema njegovim riječima, u Libiji se nalazi puno “nenadgledanog oružja”, te je potrebno da se međunarodnoj zajednici skrene pažnja na ovaj problem, javljaju RIA Novosti.

Prema riječima specijalnog predstavnika UN za Libiju Iana Martina, Gaddafijev režim je sakupio “ogromne zalihe protivavionskog oružja”.

“Hiljade komada oružja uništene su tokom operacije NATO-a. Ali, moram vas obavijestiti da nas brine mogućnost krađe oružja i zaliha (protivavionske municije)”, kazao je Martin pred Vijećem sigurnosti u New Yorku.

Novinar France pressa uvjerio se da u libijskoj pustinji, 120 kilometara južno od Sirta, postoji nečuvan arsenal od više desetina hiljada tona municije.

Organizacija Human Rights Watch, koja upozorava da je sa tog mjesta već odnesena veća količina municije, izrazila je žaljenje zbog “neuspjeha” Prijelaznog nacionalnog vijeća da “osigura zalihe oružja” iako je ta organizacija “mjesecima na to upozoravala to vijeće i NATO”.

Saif al Islam traži izlaz

Skupina južnoafričkih plaćenika još je u Libiji i pokušava izvući Saifa al Islama, sina Moammara Gaddafija, piše južnoafrički dnevnik Beeld.

Dnevnik piše da su zrakoplovi stacionirani u Johannesburgu i Šarjahu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima radi prijevoza plaćenika i eventualno Saifa al Islama, kada to prilike budu dopustile.

Drugi južnoafrički list, Rapport, prenoseći neimenovane izvore, piše da su u nedjelju jedna ili više južnoafričkih organizacija povezanih s Gaddafijem vrbovale 19 plaćenika iz Južoafričke Republike kako bi osigurali zaštitu pukovnika i njegove obitelji.

Saif al Islam kojega je Gaddafi izabrao za svog nasljednika, pobjegao je iz Tripolija s ocem i bratom Mutasimom tokom bitke i sakrio se u Sirtu. Bivši libijski vođa i Mutasim su ubijeni, a Saif je umakao snagama Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Rapport u nedjelju piše da su najmanje dvojica južnoafričkih plaćenika ubijena u napadu NATO-ovih aviona na Gadafijev konvoj. Neki su ranjeni, a neki se još skrivaju u Libiji.

Južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova nije htjelo komentirati ove informacije. Po izjavi jednog tuareškog vođe, Saif al-Islam je u utorak došao na granicu Nigera kako bi se ondje sklonio.

Izvor: Al Jazeera i agencije