NATO o Panciru: Odbrana je nacionalna odluka

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema Pancir S1 Srbija i Rusija postigle su u oktobru 2019. (EPA)

Povodom kupovine i isporuke ruskog odbrambenog raketnog sistema Pancir Srbiji, u sjedištu Sjevernoatlantske alijanse u Briselu naglašavaju da je nabavka odbrambene opreme “nacionalna odluka”, a da Alijansa ima “vrlo dobru” saradnju sa Srbijom u odbrani i sigurnosti.

“NATO i Srbija bliski su partneri, a mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, potpuno poštujući njenu politiku vojne neutralnosti”, kažu iz NATO-a za Tanjug.

Na pitanje te agencije koji je stav Alijanse povodom isporuke ruskog naoružanja Srbiji, ali i upozorenja Sjedinjenih Američkih Država na moguće sankcije zbog “transakcija” s Moskvom, u NATO-u ocjenjuju da je pravo države odlučivati o svojoj odbrani.

“Nabavke u tom području nacionalna su odluka. Istovremeno, važno je uzeti u obzir pune troškove nabavki opreme za odbranu tokom njihovog životnog vijeka, koji mogu biti znatni”, kazao je zvaničnik NATO-a, čije ime Tanjug ne navodi.

Zvaničnik naglašava da NATO i Srbija imaju vrlo dobru saradnju u odbrani i sigurnosti, što uključuje i interoperabilnost i jačanje kapaciteta Vojske Srbije.

Upozorenje State Departmenta

U utorak je američki State Department pozvao sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija s Rusijom koje bi mogle dovesti do uvođenja sankcija po Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

State Department tako je odgovorio na pitanje Glasa Amerike šta misli o isporuci prvog dijela ruskog protivzračnog raketnog sistema Pancir S1 Srbiji.

“U razgovoru s visokim vladinim zvaničnicima više puta izrazili smo zabrinutost zbog toga što Srbija kupuje rusku vojnu opremu, uključujući i kupovinu sistema Pancir”, naveo je glasnogovornik State Departmenta.

Iz Evropske unije prethodno je saopćeno da je za napredak na putu eurointegracija “potrebno da Srbija usaglasi svoju vanjsku politiku s vanjskom politikom EU-a, u skladu s pregovaračkim okvirom”.

Drugi dio stigao u Srbiju

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema Pancir S1 Srbija i Rusija postigle su tokom zajedničke vojne vježbe “Slovensko bratstvo”, održane u oktobru 2019.

Drugi dio artiljerijsko-raketnih sistema za protivzračnu odbranu Pancir S1E, koje Srbija nabavlja od Rusije, stigao je u utorak na batajnički vojni aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”, prenio je Tanjug navode ruskih medija.

Dio sistema dopremljen je avionom An-124 Ruslan, registarskih oznaka RA-82038, istim onim kojim je u subotu transportiran prvi dio isporuke.

Sporazum za nabavku jedne baterije Pancira, koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine, a očekuje se nastavak isporuka.

Izvor: Agencije