NATO: Neprihvatljiva Putinova prijetnja zbog razmještanja projektila

Aegis, Projektil, Raketa
U NATO-u kažu da su položaji Aegis Ashorea u Rumuniji i Poljskoj potpuno u skladu s INF-om (Reuters)

Sjevernoatlantska alijansa u srijedu je odbacila kao neprihvatljivu prijetnju ruskog predsjednika Vladimira Putina da će ciljati NATO-ove centre za odlučivanje.

“Ruske izjave kojima prijeti da će ciljati [NATO] saveznike neprihvatljive su”, rekao je zamjenik glasnogovornika NATO-a Piers Cazalet u izjavi, kako prenosi Hina.

SAD: Putinove izjave su propaganda

SAD je kao propagandu ocijenio navode predsjednika Rusije Vladimira Putina da će Moskva ispratiti svako novo postavljanje američkih nuklearnih raketa u blizini Rusije.

SAD smatra da je to propaganda, koja za cilj ima da preusmjeri pažnju sa ruskog kršenja INF sporazuma.

‘Izjave predsjednika Putina su nastavk ruske propagande kako bi se izbjegla odgovornost za rusko kršenje INF-a’, saopćila je neimenovana glasnogovornica američkog State Departmenta, prenosi Reuters.

“NATO ne namjerava postavljati novo nuklearno oružje u Europi”, naveo je.

“Pozivamo Rusiju da se usredotoči na povratak Sporazumu o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa (INF)”, kazao je Cazalet.

Ruske tvrdnje da su NATO-ovi sustavi projektila u istočnoj Europi kršenje sporazuma “očit su pokušaj da se odvrati pažnja s [ruskog] kršenja”, rekao je on.

Samo u odbrambene svrhe

“Sustavi projektila Saveza samo su u obrambene svrhe”, kazao je.

“Položaji Aegis Ashorea u Rumunjskoj i Poljskoj potpuno su sukladni INF-u”, dodao je Cazalet.

Ruski je predsjednik ranije u srijedu zaprijetio da će Rusija odgovoriti na svako razmještanje raketa srednjeg dometa u Europi, ciljajući ne samo zemlje u kojima su rakete nego i same Sjedinjene Američke Države.

“Reći ću to jasno i otvoreno: Rusija će biti prisiljena razmjestiti oružje koje će moći biti korišteno ne samo protiv teritorija s kojih može dolaziti izravna prijetnja nego i protiv teritorija na kojima su centri za odlučivanje”, kazao je Putin u godišnjem govoru pred parlamentom o stanju nacije.

Istaknuo je da je odluka Washingtona o povlačenju iz INF-a donesena na neutemeljenim optužbama da Moskva krši taj sporazum, dodajući da ga zapravo krše Sjedinjene Američke Države.

Rusija je 2. veljače suspendirala poštivanje odredbi Sporazuma o kontroli nuklearnog oružja iz vremena hladnog rata jer je SAD priopćio da se povlači iz tog sporazuma, optuživši Moskvu za njegovo kršenje.

Obostrano povlačenje iz INF-a

SAD je početkom veljače objavio da će se 2. kolovoza povući iz sporazuma iz 1987. ne prestane li ga Rusija kršiti, što je optužba koju Moskva odbacuje.

Washington tvrdi da Rusija već nekoliko godina razvija projektile koji imaju domet veći od 2.000 kilometara.

Međutim, Rusija tvrdi da mogu letjeti 480 kilometara i da ne spadaju pod odredbe sporazuma, koji se odnosi na projektile dometa između 500 i 5.500 kilometara.

Rusija će za šest mjeseci izaći iz INF-a, u okviru uzajamnog odgovora na povlačenje Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ranije ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U međuvremenu je, kako je tijekom vikenda izjavio zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, Rusija počela rad na istraživanju i razvoju raketa srednjeg dometa.

“Rusija je počela sa znanstvenim istraživanjem i razvojem na tom polju, kao i SAD”, kazao je on na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, kako su prenijele agencije.

Izvor: Agencije