NATO na Baltiku razmješta četiri bataljona

Jens Stoltenberg: NATO je utrostručio vojne kapacitete za intervencije i trenutno broji 40.000 vojnika (EPA)

Sjeveroatlantski savez će u tri baltičke zemlje i Poljskoj razmjestiti četiri “osnažene” bojne, kao odgovor na djelovanje Rusije u Ukrajini, priopćio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Planiramo razmjestiti četiri multinacionalne osnažene bojne u baltičkim zemljama i Poljskoj. To će poslati jasan signal da je NATO, u slučaju vanjske agresije, spreman braniti sve svoje saveznike”, kazao je Stoltenberg.

Rekao je da su Estonija, Latvija, Litva i Poljska četiri članice NATO-a koje osjećaju najviše prijetnji od Rusije te će svakoj od njih biti dodijeljena “velika multinacionalna bojna”.

“Tako ćemo poslati jasan signal da je NATO spreman braniti bilo kojeg saveznika”, naglasio je glavni tajnik Saveza, prenosi Srna.

‘Odgovor na akcije Rusije’

Odluka o tome će biti donesena na sastanku ministara obrane članica Saveza u Briselu, koji će biti održan u utorak i srijedu.

Detalji o veličini, sastavu i opsegu snaga koje će se razmjestiti na istočnom krilu NATO-a tek se trebaju doraditi.

To razmještanje snaga jedna je u nizu mjera koje je NATO poduzeo od početka izbijanja ukrajinske krize, u proljeće 2014. godine, kako bi pojačao mogućnost reakcije savezničkih vojski i dao potporu članicama Saveza koje dijele granicu s Rusijom.

“Nema nikakve sumnje da sve što smo učinili predstavlja odgovor na akcije Rusije na Krimu i Ukrajini”, istaknuo je Stoltenberg, kao prenosi Hina.

Šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a sastaju se 8. i 9. srpnja na summitu u Varšavi, gdje će potvrditi razmještanje trupa i otkriti sve detalje.

“Summit će biti svojevrsna prekretnica za našu sigurnost. NATO pravi krupne iskorake u smjeru zaštite zemalja članica i očuvanja stabilnosti u regiji. Međutim, i dalje smo suočeni s brojnim izazovima i poteškoćama“, izjavio je Stoltenberg., kako prenosi Anadolija.

Povećanje izdvajanja za obranu

Podsjetivši da je u veljači NATO donio odluku o intenziviranju prisustva u istočnom dijelu Saveza, Stoltenberg je kazao da se sada vodi rasprava o načinima tog intenziviranja.

“NATO je utrostručio vojne kapacitete za intervencije i trenutno broji 40.000 vojnika”, kazao je Stoltenberg i dodao da su u tijeku i napori da se omogući lakše i brže djelovanje Saveza u Europi.

Ističući kako 20 članica NATO-a ove godine planira povećati izdvajanja za obranu, Stoltenberg je kazao da je Savez, nakon dugo godina, krenuo u pravom pravcu, ali da još mnogo posla treba odraditi i kada je u pitanju financiranje tog sektora.

Najavivši da će u srijedu zasjedati i NATO Komisija za Ukrajinu, Stoltenberg je izrazio zabrinutost zbog nastavka kršenja dogovorenog primirja na istoku te zemlje.

Izvor: Agencije