NATO mijenja pogrešnu zastavu Crne Gore

NATO je najavio da će zamijeniti pogrešnu zastavu Crne Gore, podignutu ispred sjedišta Alijanse u Briselu povodom učlanjenja ove zemlje u taj vojno-politički savez.

“Ove sedmice je cijela Alijansa slavila ulazak Crne Gore u NATO. Bila je ta nesretna greška sa zastavom, zbog čega žalimo. Ispravljamo grešku tako što mijenjamo zastavu, koja nije bila u potpunosti po specifikacijama”, kazao je zamjenik glasnogovornik NATO-a Piers Cazalet, prenose Vijesti online.

Osim ispred sjedišta NATO-a u Briselu, zastava Crne Gore podignuta je ispred komandi NATO-a u belgijskom gradu Monsu i Vrhovnog štaba komande za transformaciju u Norfolku u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Tanjug.

Kako prenosi Dan, na varijaciji crnogorskog grba (orlovo krilo) koji se nalazi na zastavi podignutoj na ceremoniji u NATO-u,  nalazi se 14 pera, dok se na zvaničnom grbu nalazi 13 pera.

Također, sam grb ima više zagasnutu žutu boju pojačanu crnom teksturom, tako da je teško govoriti o zlatnom orlu, kako je definirano Ustavom Crne Gore.

Izvor: Agencije