NATO: Kosovske sigurnosne snage na sjever uz saglasnost KFOR-a

'Mi smo tu da održimo sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu', poručili su iz NATO-a (EPA)

Zvaničnik NATO-a izjavio je da Kosovske sigurnosne snage moraju obavijestiti i dobiti prethodnu saglasnost zapovjednika KFOR-a za bilo kakav pokret na sjeveru Kosova, prenio je Tanjug, pozivajući se na Gazetu Express.

“Svaki pokret Kosovskih sigurnosnih snaga na sjeveru Kosova zahtijeva prethodno obavještenje i saglasnost zapovjednika KFOR-a”, istakao je neimenovani zvaničnik NATO-a u odgovoru za list iz Prištine.

Zvaničnik je napomenuo da se već razmatra nivo angažmana NATO-a s Kosovskim sigurnosnim snagama nakon odluke o transformaciji tih snaga u Vojsku Kosova i da se razgovori o tome nastavljaju.

NATO doprinosi stabilnosti

U odgovoru se precizira 20-godišnji doprinos NATO-a stabilnosti zapadnog Balkana i naglašava da misija NATO-a ostaje nepromijenjena i potpuno u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Mi smo tu da održimo sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu i to je ono što radimo. U isto vrijeme, nakon odluke o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga sada preispitujemo nivo angažmana NATO-a s Kosovskim sigurnosnim snagama. Ove diskusije nastavljaju se. Naš mandat nije se promijenio i nastavit ćemo mirovnu misiju. NATO, također, podržava nastavak dijaloga između Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Evropske unije kao jedino održivo političko rješenje za regiju”, navedeno je u odgovoru NATO-a za Gazetu Express.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je u srijedu sporazum postignut 2013. između tadašnjeg premijera, a današnjeg predsjednika Kosova Hashima Thacija i tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena.

U objavljenom sporazumu Thaci je dao garanciju NATO-u da će Kosovske sigurnosne snage djelovati na sjeveru Kosova samo uz prethodni dogovor s KFOR-om.

Izvor: Agencije