Oglasi

NATO: Jačanje veza sa Srbijom koristi objema stranama i regiji

Naglašena je potrebu za kontinuiranim napretkom u dijalogu Srbije i Kosova, koji bi trebao dovesti do sveobuhvatne normalizacije odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma.
Lideri NATO-a na samitu u Briselu poručilii su da će nastaviti podržavati razvoj sigurnosnih organizacija na KosovuEPA

Jačanje veza NATO i Srbije korisno je za Alijansu i Srbiju, kao i za čitav region, poručili su lideri NATO-a u zajedničkom saopštenju sa samita u Briselu.

Lideri Alijanse pozdravlili su kontinuirani napredak u izgradnji partnerstva NATO-a i Srbije i podržali dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju.

"Ponovo naglašavamo potrebu za kontinuiranim napretkom u dijalogu Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije, koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma", navodi se u saopštenju.

Povećane interakcije s Kosovom

NATO, dodaje se, ohrabruje "obe strane da ubrzaju napore ka normalizaciji odnosa i pune primene dosadašnjih sporazuma".

U saopštenju se navodi da prisustvo NATO na Kosovu, uglavnom putem Kfora, doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju, a u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima i EU-om i da ono doprinosi široj stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Bilo kakva promena pozicije NATO snaga, ističe se, ostaće vezana za okolnosti i neće biti vremenski uslovljena.

"Nastavićemo da podržavamo razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu kroz NATO Savetodavni tim za vezu u okviru sadašnjeg mandata. Primena povećane interakcije sa Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje", navodi se u saopštenju.

Zapadni Balkan od strateškog značaja

Lideri NATO-a, kako se dodaje, pozdravljaju aspiracije Kosova da poboljša svoju sposobnost da osigura bezbednost svim svojim stanovnicima, kao i da doprinese bezbednosti na zapadnom Balkanu.

Čelnici NATO-a u deklaraciji navode i da je zapadni Balkan region od strateškog značaja što, dodaju, pokazuje i duga istorija saradnje i operacija u regionu.

"Ostajemo potpuno posvećeni stabilnosti i bezbednosti zapadnog Balkana, kao i podržavanju evroatlantskih aspiracija zemalja u regionu. Nastavićemo da tesno sarađujemo sa Zapadnim Balkanom na održanju i promovisanju regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti", kaže se između ostalog u saopštenju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.