NATO implementirao plan obrane Poljske i baltičkih država

Plan je odobren u decembru, na samitu NATO-a u Londonu (EPA)

NATO je realizirao plan odbrane Poljske i baltičkih država, nakon što je Turska odbacila svoje prigovore, kazali su litvanski, poljski i francuski dužnosnici.

Tursko ministarstvo odbilo je komentirati navode u četvrtak, prenosi Hina, pčozivajući se na Reuters.

Plan za Poljsku, Litvyniju i Estoniju, čiji su detalji klasificirani, izrađen je na zahtjev spomenutih država nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine.

Plan je odobren u decembru, na samitu NATO-a u Londonu.

Turska protiv plana

Međutim, Turska se protivila provedbi plana, dok NATO ne označi kurdsku miliciju – Jedinice narodne zaštite (YPG), koja kontrolira dio sjevera Sirije, kao teroriste.

“Turci su odbacili svoje prigovore”, kazao je u srijedu dužnosnik francuskog Ministarstva odbrane.

Iako je nejasno je li Turska dobila koncesije zbog pristanka, diplomata NATO-a kaže kako je Ankara popustila, nakon pritiska preostalih 29 članica Alijanse krajem mjeseca.

Plan za odbranu Poljske i Baltika, poznat pod nazivom “Odbrambeni orao” (Eagle Defender), ne utječe direktnu na tursku strategiju u Siriji.

“Realizacija političke odluke, koja je dogovorena u Londonu, uspjeh je za cijeli NATO”, kazao je Raimundas Karoblis novinarima.

Turska ofanziva u Siriji

Šef poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost Pawel Soloch također je potvrdio da je postignut sporazum.

Turska je pokrenula ofenzivu u sjevernoj Siriji protiv YPG-a nakon što je SAD povukao 1.000 svojih vojnika u oktobru.

Druge članice NATO-a poručile su da turska ofanziva potkopava borbu protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

NATO nije htio direktno komentirati provedbu plana, već je samo poruči da “ima planove za zaštitu svih saveznika … koji se redovno revidiraju i ažuriraju”.

Izvor: Agencije