NATO i Ukrajina pojačali saradnju, čeka se reakcija Rusije

Diplomati ističu da EOP ne znači da je Ukrajina korak bliže članstvu u NATO (EPA)

NATO i Ukrajina pojačali su saradnju potezom za koji diplomati naglašavaju da ipak nije korak bliže članstvu, javlja dpa.

Ukrajina sada ima status partnera pojačanih prilika (EOP) što joj omogućuje učešće u više programa i vježbi te joj daje veći pristup povjerljivim informacijama, objavio je NATO u petak. 

Sjevernoatlantski savez će odnos s Ukrajinom graditi na temelju zajedničkog interesa, dodaje se u saopćenju, kojeg je prenijela Hina. 

EOP status imaju i Finska, Australija, Švedska, Jordan i Gruzija. 

Diplomati ističu kako to ne znači da je Ukrajina korak bliže članstvu u Savezu, no naglašavaju da je ta zemlja partner već godinama i s vojnicima učestvuje u operacijama u Afganistanu i na Kosovu, kao i u nekim vojnim vježbama. 

Agencije navode kako se vjeruje se da će Rusija ovu odluku smatrati provokacijom.

Zahladnjeli odnosi Rusije i Zapada

Odnosi Rusije i Zapada pali su na najniži nivo od Hladnog rata zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, podrške Moskve separatistima na istoku Ukrajine te drugih spornih pitanja, navode agencije.

Zvanična Moskva više puta izrazila je zabrinutost zbog razmještanja snaga NATO-a u blizini ruske granice, što opisuje kao prijetnju svojoj sigurnosti.

Moskva također kritizira sjevernoatlantsku politiku širenja prema istoku, kao i činjenicu da su snage članica saveza stacionirane u bivšim sovjetskim republikama. 

NATO je 2008. godine Ukrajini ponudio perspektivu za članstvo. 

Uporedo sa jačanjem snaga NATO-a u istočnoj Evropi, Rusija također osnažuje svoje zapadno krilo dovođenjem novih divizija u to područje.

Izvor: Agencije