NATO: I svemir može biti područje ratovanja

Kina razvija oružja koja će se moći koristiti u orbiti (EPA)

Sjevernoatlantska alijansa ove godine nastojat će proglasiti svemir područjem ratovanja, rekla su četiri visoka diplomata, dijelom kako bi se pokazalo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da se NATO prilagođava novim prijetnjama nakon što je Trump potpisao plan za formiranje američkih svemirskih snaga.

Odlukom, koja bi trebala biti donesena na samitu svjetskih čelnika 3. i 4. decembra u Londonu, na kojem će učestvovati i Trump, trebalo bi se službeno priznati da se bitke ne moraju voditi samo na kopnu, vodi, u zraku i kibernetičkom prostoru nego i u svemiru.

“Postoji slaganje o tome da bismo trebali proglasiti svemir prostorom za ratovanje, a samit u Londonu najbolje je mjesto da to postane službeno”, rekao je visoki diplomat NATO-a uključen u rasprave i upozorio da se o tehničkim pitanjima još razgovara.

Kina kao najveći svemirski rival

Diplomati iz NATO-a demantiraju da bi se ratovalo u svemiru, ali kažu da bi njegovo proglašenje mjestom ratovanja pokrenulo raspravu o tome treba li NATO upotrijebiti svemirsko oružje u zračnoj odbrani protiv neprijateljskih raketa ili uništavanja satelita, prenosi Hina.

Odluka o proglašenju svemira novim frontom odbrane mogla bi uvjeriti Trumpa da je Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora koristan saveznik u odvraćanju Kine, rastuće suparničke vojne sile, rekli su diplomati.

Iako zemlje NATO-a posjeduju 65 posto svih satelita u svemiru, komercijalni kineski sateliti nude razne mogućnosti – od brzog interneta u avionima do praćenja raketa i naoružanih snaga na terenu.

Kina razvija oružja koja će se moći koristiti u orbiti i postala je prva zemlja čija je sonda sletjela na tamnu stranu Mjeseca prošle godine.

Rusija, nekadašnji strateški partner NATO-a, a sada za mnoge saveznike neprijateljska sila, također je svemirska sila i jedna od rijetkih zemalja koja može lansirati satelite u orbitu.

“Može se ratovati isključivo u svemiru, ali onaj ko kontrolira svemir kontrolira i ono što se događa na kopnu, moru i u zraku”, rekao je bivši zvaničnik NATO-a Jamie Shea, koji je danas analitičar u trustu mozgova “Friends of Europe” u Briselu.

Snažne posljedice i ‘poklon Trumpu’

Očekuje se da će se ministri odbrane zemalja članica NATO-a dogovoriti o široj svemirskoj politici na redovnom sastanku u Briselu iako još neće biti odluke o proglašenju svemira operativnom domenom odbrane.

Drugi diplomat poručio je da je odluka, koja će imati snažne posljedice, “poklon Trumpu”.

Trump, koji je iskoristio posljednji sastanak NATO-a u julu prošle godine kako bi prozvao evropske saveznike zbog izdvajanja za odbranu i optužio Njemačku da je “zatočenik ruske energije”, potpisao je u februaru plan za početak formiranja američkih svemirskih snaga.

Izvor: Agencije