Oglasi

NATO i EU postigli 'historijski dogovor'

Sporazum su danas u Varšavi potpisali Jens Stoltenberg, Donald Tusk i Jean-Claude Juncker.

64-_MPw4lbY

Lideri NATO-a i EU potpisali su "historijski sporazum" koji jača njihovu saradnju u odbrani protiv novih izazova.

Dogovor je potpisan danas u Varšavi, neposredno pred samit NATO-a kako bi pokazali jedinstvo Zapada u suočavaju sa prijetnjama sa istoka i juga, prenosi AP.

Sporazum su potpisali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Stoltenberg je izjavio da je ovo „historijski dogovor koji je dao novu suštinu, novi podsticaj u saradnji EU i NATO-u vođenju hibridnih ratova, cyber napada i zaustavljanju masovnih nelegalnih migracija.“

Na različitim planetama

Tusk je rekao da će novi sporazum popraviti situaciju u kojoj ponekad djeluje kao da su "NATO, vojni savez, i EU, politički i ekonomski blok, na različitim planetama, a ne u istom gradu".

"Obje organizacije imaju sjedište u Briselu mada su neke države članice samo jedne od ove dvije organizacije" rekao je Tusk.

Hibridni ratovi uključuju različito oružje poput propagande, psiholoških kampanja, cyber napada i upotrebe političkog, ekonomskog i energetskog pritiska.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.