Oglasi

NATO dobija špijunske dronove

NATO planira da letjelice koristi u sklopu operacija zaštite pješadijskih trupa, granične kontrole i kontraterorizma.
Dronovi će moći da lete do 30 sati neprekidno u svim vremenskim uslovima

NATO bi trebalo da dobije prvi od pet njemačkih Northrop Grumman dronova koji lete na velikim visinama, čime bi alijansa prvi put imala sopstvene špijunske dronove, saopštila je njemačka vlada.

Državni sekretar njemačkog ministarstva odbrane Thomas Silberhorn je saopštio da će prvi dron biti isporučen jednoj zračnoj bazi NATO u Italiji, nakon čega će kasnije tokom godine alijansi biti isporučena još četiri dodatna sistema, uključujući dronove i prateću opremu napravljene u Airbusu.

Zaštita pješadijskih trupa

NATO planira da letjelice koje su derivati Northropovog drona "globalni soko" koristi u sklopu operacija zaštite pješadijskih trupa, granične kontrole i kontraterorizma, javio je Reuters.

Dronovi će moći da lete do 30 sati neprekidno u svim vremenskim uslovima, dostavljajući informacije bez gotovo ikakvog vremenskog zakašnjenja.

Silberhorn je ranije njemačkom parlamentu predočio da je cijeli program koštao oko 1,3 milijarde eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.