NATO će tražiti raniji samit samo ako Biden pobijedi

Samit u martu dao bi priliku NATO-u da ostavi iza sebe Trumpovu eru, rekao je diplomat (EPA)

NATO planira organizirati raniji samit u martu 2021. samo ako na američkim predsjedničkim izborima pobijedi demokrat Joe Biden, a u slučaju ponovnog izbora Donalda Trumpa ne bi žurili s okupljanjem, rekli su diplomati i dužnosnici.

Iako je savez predvođen SAD-om dogovorio prošle godine da će samit održati 2021, sastanak na vrhu već na proljeće bio bi rana prilika za popravak transatlantskih odnosa ako Biden osvoji utrku za Bijelu kuću 3. novembra, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters).

Trump je rekao da je NATO “zastario” i da su neki saveznici “delikventi” te je u julu 2018. neizravno zaprijetio povlačenjem SAD-a iz saveza. 

Najavio je da namjerava povući kontingent američkih vojnika iz Njemačke. Optužio je Berlin da ne izdvaja dovoljno za obranu u okviru NATO-a i da iskorištava SAD u trgovinskom sektoru. 

Vjeruje se da će Biden, koji vodi u nacionalnim anketama, preusmjeriti američku politiku od Trumpovog pristupa “Prvo Amerika” kojim su potkopani evropski priroriteti od klimatskih promjena pa sve do iranskog nuklearnog sporazuma. 

“Većina saveznika priželjkuje Bidenovu pobjedu, ali očito bi surađivali s ponovno izabranom Trumpovom administracijom”, rekao je diplomat iz sjedišta NATO-a u Briselu.

Samit u martu “osigurao bi Bidenu platformu za ponovno okupljanje Evrope i Sjeverne Amerike i također dao priliku NATO-u da ostavi iza sebe Trumpovu eru”, rekao je drugi diplomat. 

Dvojica dužnosnika ponovila su tu izjavu. Oni i dvojica diplomata također su rekli da bi NATO, u slučaju ponovnog izbora Trumpa, pozivao na samit početkom ljeta. U tom slučaju ne bi se žurili sa samitom jer je Trump već prisustvovao tim sastancima i očekuje se da će zauzeti još oštriji stav. 

NATO, osnovan 1949. godine kako bi se suočio s prijetnjom komunističkog Sovjetskog Saveza i koji trenutačno broji 30 članica, odbio je komentirati ove tvrdnje. 

Covid-19

Samiti NATO-a tradicionalno su bili susreti za demonstraciju jedinstva i dogovora o novim političkim i vojnim ciljevima u svom dugotrajnom sukobu s Rusijom. 

No na bilo kojem samitu NATO-a sljedeće godine na dnevnom redu bi se moglo naći izvješće o reformama saveza iz 2019. nakon što je Trump doveo u pitanje njegov značaj.

Također će se morati uzeti u obzir ograničenja u pandemiji korona virusa koja su zakomplicirala okupljanja vladinih čelnika, rekli su diplomati. Prošle sedmice je troje lidera moralo napustiti samit Evropske unije u Briselu zbog moguće zaraze korona virusom.

Izvor: Agencije