NATO će odgovoriti na bilo koji napad na Poljsku i baltičke zemlje

Esper je pozvao Ankaru da se fokusira na veće izazove s kojima je suočen Sjevernoatlantski savez (EPA)

NATO će odgovoriti na svaki mogući napad na Poljsku ili baltičke zemlje, rekao je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

“Prisutnošću snaga NATO-a u Poljskoj i baltičkim zemljama šaljemo Rusiji vrlo snažan signal – dogodi li se napad na Poljsku ili baltičke zemlje, cijeli savez će uzvratiti”, rekao je Stoltenberg uoči samita NATO-a u Londonu, prenosi Hina.

NATO nema popis neprijatelja, ali će savez po potrebi uzvratiti, rekao je Stoltenberg za poljske dnevne novine Rzeczpospolita, njemački Suddeutsche Zeitung i španjolski El Pais.

Stoltenberg se ne protivi stavu o snažnijoj obrani u EU-u, ali kaže da nema smisla pokušati zamijeniti NATO.

Američki ministar obrane Mark Esper pozvao je ranije Tursku da prestane zadržavati NATO-ov obrambeni plan za Baltik i Poljsku, dok Ankara vrši pritisak na Savez kako bi poduprla borbu protiv kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) u Siriji, prenosi agencija Hina.

U intervjuu Reutersu uoči summita NATO-a, Esper je upozorio Ankaru da “svi ne vide prijetnje koje oni vide” i dodao da neće podržati etiketiranje YPG-a teroristima, kako ih smatra Ankara.

‘Jedinstvo saveza’

Pozvao je Ankaru da se usredotoči na veće izazove s kojima je suočen Sjevernoatlantski savez.

“Trebamo se približavati planovima odgovora i to se ne može zadržavati zbog vlastite zabrinutosti”, rekao je Esper.

“Jedinstvo saveza, spremnost saveza znači da se usredotočite na krupnija pitanja – veće pitanje je spremnost Saveza”.

Izaslanici NATO-a trebaju formalno odobrenje svih 29 članica za plan poboljšanja obrane Poljske, Litve, Latvije i Estonije od bilo kakvih prijetnji iz susjedne Rusije.

Spor, u vrijeme dok se NATO priprema za održavanje samita o 70. obljetnici, znak je duboke podjele između Ankare i Washingtona u vezi mnogih pitanja od rata u Siriji do rastućih obrambenih odnosa Turske s Rusijom.

Upitan bi li Washington mogao pristati na označavanje YPG-a teroristima Esper je rekao: “Ne bih to podržao”.

Izvor: Agencije