Nastup izbjeglice iz Sirije u Carnegie Hallu

U ponedjeljak navečer su pobjednici međunarodnog glazbenog natjecanja za mlade održali koncert u njujorškom Carnegie Hallu.

Posebna pažnja ukazana je mladom sirijskom izbjeglici koji je u New York doputovao iz Turske.

Većina izvođača godinama vježba prije nego što dobije priliku u koncertnoj dvorani Carnegie Hall.

Tambi Asaad Cimuk prvi sat klavira imao je prije samo 18 mjeseci. Sada je jedan od 50-ak mladih koji su među tisućama odabrani da sviraju ovdje.

Dobili tursko državljanstvo

Obitelj ovog mladića je iz Sirije, odakle su izbjegli zbog građanskog rata.

“Moji vršnjaci umiru na hladnoći ili pod bombama. Ne znam. To me čini nesretnim. Nadam se da će se sukob uskoro okončati”, kaže ovo sirijsko čudo od djeteta.

On zna da je među sretnima, ne samo zbog svog talenta. Prvi instrument mu je bila harmonika. Svirao je tradicionalnu čerkesku muziku.

Sretan je jer su on i njegova obitelj, zahvaljujući njegovom talentu, od predsjednika Turske dobili državljanstvo te zemlje, za čim čeznu mnoge sirijske izbjeglice.

S državljanstvom je dobio mogućnost da radi i putuje. Tako je došao i u New York, gdje je prepoznat njegov talenat.

“Neki sviraju po notama, ali ne uspiju prenijeti emociju”, objašnjava Aleks Babajev iz Međunarodnog natjecanja “Crescendo”.

Uspjeh najviše cijene sunarodnjaci

Njegov uspjeh možda nitko ne cijeni više od drugih Sirijaca koji žive u tuđini.

“Ljubav prema glazbi pomogla mu je da prebrodi sve teškoće i dođe ovamo. Nadati se da je ovo prilika i za druge mlade Sirijce, koji žive u užasnim uvjetima, da nađu tračak nade”, kaže Sean Hajo, Amerikanac sirijskog porijekla.

Tambi zna da će mu biti potrebno mnogo više od sreće. “Velika mi je čast što sviram ovdje. Sretan sam i ponosan”, kaže Tambi.

Kaže kako mora naporno raditi da ispuni svoj san i postane profesionalni glazbenik. Ipak, već je prevalio dug put.

Izvor: Al Jazeera