Nastavljeni protesti u Pakistanu

U Pakistanu se nastavljaju protesti hiljada ljudi okupljenih ispred parlamenta u Islamabadu. Okupljeni podržavaju pakistanskog vjerskog lidera Mohammada Tahirula Qadrija koji zahtijeva raspuštanje parlamenta.

Protesti ispred parlamenta traju već treći dan. Simpatizeri vjerskog lidera Mohammada Tahirula Qadrija glasno kliču na njegove pozive o raspuštanju Vlade.

Rok koji je Qadri postavio Vladi za raspuštanje parlamenta je istekao u utorak navečer. U srijedu ih ponovno optužuje za neefikasnost i korupciju te traži odgađanje izbornog procesa.

Nacija na nogama

“Isteklo je vaših pet godina. Prošao je vaš mandat. Vaši lažni mandati su ispunjeni neuspjesima. Sada planirate kroz lažne izbore donijeti nove nepravde ljudima. Spremate se preuzeti kontrolu nad parlamentom. Zbog toga je nacija na nogama. Šta je dosta, dosta je”, upozorio je Qadri.

I u srijedu je Qadri govorio iza blindiranog stakla. Ovaj se vatreni govornik nedavno vratio iz Kanade. Otada poziva na izborne reforme i hapšenje korumpiranih političara.

Jedan od takvih je navodno i premijer Raje Perveza Ashrafa koji je u utorak uhapšen.

Masovni protesti i ovaj potez Vrhovnog suda izazivaju strah među političarima. Mnogi sumnjaju da se vojna struja uvezuje s pravosuđem u zaštiti Qadrija.

On je u nekoliko navrata hvalio vojsku i sudstvo, ali vojni redovi negiraju bilo kakvu povezanost s njim.

Izvor: Al Jazeera