Nastavljeni protesti u nekoliko gradova Srbije

U Beogradu se osmu subotu zaredom održava protest pod nazivom “Jedan od pet miliona”. Protesti su se proširili i na druge gradove, pa su na ulice izašli i stanovnici Novog Sada, Niša, Šapca, Bora, Zaječara, Čačka, Prokuplja, Gornjeg Milanovca i drugih gradova.

Građani nezadovoljni vlašću, traže slobodu govora i kritičkog izražavanja, objektivno informisanje te prestanak vrijeđanja i omalovažavanja političkih protivnika.

Građanske proteste u Srbiji otvorenim pismom podržalo je i 256 profesora, nastavnika i saradnika sa četiri univerziteta. 

Učesnici protesta su u Beogradu potpuno prekrili ulazna vrata na zgradi Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici trakama na kojima je logo te medijske kuće, ali na ružičastoj podlozi.

Vrata su također prekirivena trakama na kojima piše “Počelo je” i “Cenzurisano”, dok su članovi Pokreta ujedinjenih fantomki vrata simbolično isprskali “sredstvima protiv štetočina”, kako piše na bocama koje nose na leđima, prenosi Beta.

Okupljeni građani su u Prokuplju trađali da se iz Gradskog vijeća i sa drugih javnih funkcija smijene penzioneri, partijski kadrovi naprednjaka.

Građani su se okupili na jako hladnom vremenu na centralnom Trgu “Topličkih junaka” i zatražili smjenu, kako su istakli “doživotnih, nestručnih i neobrazovanih većnika” od koji su neki “preletači” mijenjajući stranke na tim mjestima ostali od demokratskih promena 2000. godine do danas.

Protesna šetnja

Protest pod nazivom “Jedan od pet miliona” održan je i u Kragujevcu četvrtu subotu zaredom.

Organizovan je putem društvenih mreža.

Organizatori kažu da je riječ o građanskom protestu protiv politike vladajućeg režima u Srbiji.

Nakon okupljanja na trgu u Kragujevcu održana je protestna šetnja centralnim ulicama.

Blizu 300 građana Gornjeg Milanovca okupilo se na trećem protestu pod parolom “Jedan od pet miliona” u tom gradu.

Novinar Srđan Škoro obraćajući se učesnicima protesta pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku, prenosi Beta.

“Vučiću ovaj narod ima samo jednu poruku: odlazi jer više ne možemo da te gledamo”, rekao je Škoro.

Izvor: Al Jazeera i agencije