Nastavljeni dogovori o izgradnji Turskog toka

Predstavnici Rusije i Turske razgovarali su u četiri oka o nastavku projekta "Turski tok" i isporuci gasa Turskoj (EPA)

Predsjednik borda direktora Gazproma Aleksej Miler i ministar energetike Turske Berat Albayrak na radnom sastanku u Istanbulu razgovarali su o daljim koracima za realizaciju projekta gasovoda Turski tok, saopćeno je iz ruskog gasnog giganta.

“Na sastanku je postignut dogovor o završavanju procedura za dobijanje svih potrebnih dozvola za početak realizacije projekta Turski tok u najkraćem mogućem roku. Komercijalni pregovori o uslovima isporuka ruskog gasa u Tursku bit će nastavljeni”, saopćila je kompanija.

Miler i Albayrak su u srijedu u Istanbulu, na sastanku “oči u oči”, razgovarali o projektu Turski tok i arbitraži povodom isporuke ruskog gasa Turskoj.

Susret Putin – Erdogan

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 9. augusta, po završetku sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Sankt Peterburgu, izjavio da realizacija prvog dijela projekata Turski tok može uskoro početi.

Razgovori o obnavljanju projekta Turski tok nastavljeni su nakon obnove diplomatskih odnosa između dvije zemlje, koji su bili prekinuti zbog turskog obaranja ruskog aviona u novembru prošle godine.

Izvor: Agencije