Nastavljen sukob vlasti i opozicije u Skupštini RS-a

Poslanici opozicije su fizički blokirali rad parlamenta, pošto vladajuća većina nije prihvatila njihove zahtjeve (NSRS)

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska nastavili su u srijedu sjednicu parlamenta u maloj sali, pošto su opozicioni poslanici fizički blokirali rad parlamenta u velikoj sali, rasporedivši se oko stola za kojim sjedi skupštinsko rukovodstvo.

Opozicioni poslanici su pokušali ući i u malu salu parlamenta i spriječiti nastavak sjednice na kojoj učestvuju predstavnici većine iz Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije, ali im to nije dozvolila policija.

Poslanik opozicionog Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić tražio je od policije da pokaže nalog na osnovu koga im zabranjuju da uđu u malu salu parlamenta, optuživši sekretara Narodne skupštine RS-a Marka Ačića da ruši ustavni poredak.

“Izrečena je mjera udaljavanja sa sjednice jer ste blokirali održavanje sjednice parlamenta”, kazao je Ačić, prenosi agencija Beta.

Budžet u deficitu 65 miliona eura

Čavić je Ačiću odgovorio da ruši ustavni poredak.

“Ko si ti da zabranjuješ ljudima biranim od naroda da uđu u Skupštinu?!”, rekao je on.

Poslanici opozicionih stranaka su se, poslije kratkotrajnog uvjeravanja s policijom, vratili u veliku salu parlamenta, dok su poslanici vladajuće većine u maloj sali nastavili rad parlamenta.

Poslanici opozicije prethodno su fizički blokirali rad parlamenta, pošto vladajuća većina nije prihvatila njihove zahtjeve, među kojima je i zahtjev da se izvještaj revizije o stanju budžeta u prošloj godini razmatra na ovoj sjednici.

Opozicija je povukla ovakve poteze pošto je vladajuća većina, prema njihovim riječima nezakonito, povukla sa dnevnog reda izvještaj Glavne službe za reviziju RS-a, u kojem je iskazano 130 miliona konvertibilnih maraka (oko 65 miliona eura) veći deficit od onog što tvrdi Vlada RS-a.

Glavni revizor RS-a Duško Šnjegota je poslije objavljivanja izvještaja podnio ostavku na tu funkciju, nakon što je to od njega zatražio predsjednik RS-a Milorad Dodik, obrazlažući ostavku “ličnim, moralnim i profesionalnim potezom”.

Osim toga, opozicija traži da se u Službenom glasniku RS-a objavi odluka parlamenta RS-a iz jula 2015. godine o održavanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu je vladajući SNSD optužio opozicioni Savez za promjene (Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i NDP) da je fizičkom blokadom rada parlamenta krenuo u najopasniju avanturu do sada – rušenje parlamentarne demokratije, a time i RS-a.

SNSD: Političko Sarajevo ruši RS

“Ovaj, do sada neviđen, akt nasilja nad demokratijom potvrdio je da njihovo djelovanje nije ni opoziciono, ni alternativno, ni ideološko i, što je najvažnije – sve što rade, rade bez podrške javnosti, koja je prije samo godinu dana na lokalnim izborima u RS-u rekla šta misli o njihovom djelovanju”, navodi se u saopćenju SNSD-a.

Iz te stranke, čiji je lider Dodik, ocijenili su da su “akciju nasilnog zauzimanja parlamenta osmislili dio političkog Sarajeva, ekipa Georgea Sorosa i njegovog referenta [zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za vanjske poslove] Hoyt Briana Yia, koja je stigla u RS, i dobro poznata Ambasada [SAD-a] u Sarajevu”.

“Političko Sarajevo želi da uništi RS, osoblje Ambasade [SAD-a] želi da uništi Dodika i SNSD. Šta žele SDS, PDP i NDP? Pošto nemaju podršku javnosti, i to im je očito stavljeno do znanja, predloženo im je da krenu u rušenje najvažnijeg mjesta u državi – Narodne skupštine”, navodi se u saopćenju.

SNSD je pozvao sve opozicione poslanike u Narodnoj skupštini RS-a da se “okane avantura i vrate u okvire normalnog ponašanja i parlamentarnoj diskusiji, iz koje je uvijek kao pobjednik izlazila RS, ma ko bio vlast ili opozicija”.

Izvor: Agencije