Nastavljen bojkot nastave u Konjević Polju

Posljednja rješenja koja su ponuđena djeci iz Konjević Polja, kažu roditelji, više odgovaraju načinu rješavanja školstva za nacionalne manjine (AP)

Roditelji i djeca iz Konjević Polja i dalje nastavljaju bojkot nastave i ostaju u šatorskom naselju ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu.

Posljednja rješenja koja su im ponuđena, kažu, više odgovaraju načinu rješavanja školstva za nacionalne manjine i podsjećaju da su Bošnjaci konstitutivni i na području Republike Srpske, te tri jezika moraju biti ravnopravna.

Roditelji upozoravaju kako će na kraju, ako ne bude li drugog izlaza, posegnuti za organiziranjem paralelne nastave u Konjević Polju kako bi svojoj djeci osigurali obrazovanje na odgovarajućem planu i programu.

Pet sati srpskog i jedan bosanskog

Pravni zastupnik roditelja Nedim Ademović u petak će aktivirati već pripremljene tužbe za diskriminaciju pred lokalnim te Ustavnim sudom BIH.

„Ukoliko se desi da Ustavni sud BiH ili lokalni sudovi ne pruže interventnu zaštitu, pošto se radi o akutnoj situaciji, obratićemo se i Europskom sudu. Smatraćemo da institucionalna zaštita ovog pitanja neće biti moguća u Bosni i Hercegovini“, poručio je odvjetnik Ademović.

Roditelji su ogorčeni.

„Pet časova srpskog jezika i samo jedan čas maternjeg jezika, a nisu se udostojili napisati bosanskog. Sa cinizmom su rekli da će naša djeca biti u prednosti nad ostalom djecom u BiH jer će znati dva jezika“, kaže predstavnik roditelja Muhizin Omerović.

Djeca iz Konjević Polja i njihovi roditelji svoja prava od 9. listopada traže pred OHR-om, gdje su podignuli i šatorsko naselje, no rješenja još uvijek nema.

Izvor: Al Jazeera i agencije