Nastavlja se štrajk u dva hrvatska brodogradilišta

Uljanik, Štrajk, Radnici
U ponedjeljak je blizu 1.500 radnika Uljanika ponovno stupilo u štrajk (Al Jazeera)

Drugog dana štrajka u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, hrvatski premijer Andrej Plenković je ocijenio da je situacija u brodogradilištima u ovom trenutku ključna gospodarska, socijalna i politička tema, istaknuvši da je Uljanik grupa privatna kompanija i da je odgovornost za njezino poslovanje prije svega na Upravi, a da će Vlada sve učiniti da pomogne, ali u okviru zakonskih propisa.

Na početku sjednice Vlade Plenković je kazao da Vlada prati tu situaciju te da su ministarstva gospodarstva i financija u kontinuiranom dijalogu.

Podsjetio je i da je Vlada još u siječnju ove godine, u dogovoru s Europskom komisijom dala jamstvo iznad 700 milijuna kuna (92,7 milijuna eura) za svojevrsni kredit za sanaciju poslovanja, napomenuvši da je to omogućilo funkcioniranje Uljaniku proteklih sedam mjeseci.

“Želim reći da je riječ o privatnoj kompaniji, da je odgovornost za njeno poslovanje prije svega na Upravi te kompanije”, istaknuo je Plenković, navevši da Vlada želi da sve ono što će se moći učiniti radi pomoći radnicima i samoj kompaniji bude prije svega zakonito, ali i u skladu s obvezujućim europskim propisima o državnim potporama.

„Naravno da je hrvatsko pomorstvo i brodogradnja važna za našu zemlju, ima dugu tradiciju. Mi smo 80-tih godina prošlog stoljeća po proizvodnji bili na 3. mjestu svjetske ljestvice najvećih proizvođača brodova. Dakle, to je bilo prije 30 godina. Danas smo smo na svjetskoj ljestvici brodograđevne proizvodnje otprilike 10., s u udjelom od 0,33 posto. U europskim razmjerima Hrvatska je 3., s udjelom od 21,4 posto”, naveo je premijer.

Istaknuo je i da je u posljednjem desetljeću brodogradnja sudjelovala u zaposlenosti dva do pet posto te u BDP-u s 0,8 do 1,8 posto, a u izvozu čak i do 10-15 posto.

Okončano razdoblje dozvoljenih državnih potpora

Naveo je i da je tijekom razdoblja od stjecanja samostalnosti do danas brodogradnja sanirana s 31,3 milijarde kuna (4,1 milijarda eura), a u toj sanaciji su osim države sudjelovali i drugi sudionici, prije svega s otpisom svojih potraživanja, odricanjem od imovine koja je proglašena pomorskim dobrom u iznosu od 7,8 milijardi kuna (milijardu eura) i dr.

Podsjetio je i da je veliki proces restrukturiranja hrvatske brodogradnje započeo i vodio se uoči stupanja Hrvatske u članstvo u EU, u sklopu koje je došlo do promjene strukture vlasništva i brodogradilišta u Splitu i u 3. maju, dok je Uljanik tada bio jedno od rijetkih uspješnih brodogradilišta.

Napomenuo je da je s krajem 2017. godine okončano razdoblje dozvoljenih državnih potpora na ime doprinosa restrukturiranju.

Najavio je za četvrtak poslijepodne razgovore s Upravom Uljanika i strateškim partnerom koji je Uprava odabrala, na kojem će se vidjeti kakve su mogućnosti za iznalaženje sredstava za isplatu plaća, ali isto tako će se voditi računa o održivosti predloženog plana restrukturiranja u dijalogu s Europskom komisijom.

Kako je dodao, cijelo vrijeme Vlada će se voditi temeljnim interesima, a to su održivost radnih mjesta, funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i prije svega postupanje o okviru onoga što zakonski okviri u ovom trenutku omogućavaju.

Radnici riječkoga Brodogradilišta “3. maj” i pulskoga Uljanika, blizu 4.500 radnika zaposlenih u svih sedam društava Uljanik Grupe, nastavili su opći štrajk, koji su počeli u srijedu ujutro, jer im još nisu isplaćene plaće za srpanj.

Radnici Uljanika krenuli su u četvrtak ujutro u u mimohod Pulom, koji podržavaju sva tri sindikata – Sindikat metalaca Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranski sindikat, kao i Štrajkački odbor, a mimohod je prijavljen policiji, prenosi Hina.

Novinarima su se u četvrtak ujutro obratili i predsjednici triju sindikata, koji su, kao i radnici, zatražili ostavku Uprave.

“S obzirom da zahtjev za ostavkom Uprave Uljanik Grupe ne može biti legalan zahtjev za štrajk, sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi, izvan zahtjeva Štrajkačkog odbora, koji traži isplatu plaće za srpanj, traže da Uprava društva podnese ostavku, kao moralno odgovoran čin zbog cjelokupne situacije u koju su, bez svoje krivnje, dovedeni radnici Uljanika”, piše u zahtjevu triju sindikata.

Radnici ‘3. maja’ uznemireni

Ako Uprava na podnese ostavku na temelju ovoga zahtjeva, sindikati koji djeluju u Uljanik Grupi traže da Skupština društva i Nadzorni odbora smijeni Upravu, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, istaknuto je u zahtjevu što su ga potpisali predstavnici triju sindikata.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da drugi dan štrajka radnici riječkoga “3. maja” za sada nastavljaju u krugu brodogradiliša, a hoće li izaći na ulice, odlučit će Štrajkaški odbor.

Po njegovim riječima, radnici su uznemireni, sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti kreditima i drugim obvezama.

Predstavnici Štrajkaškog odbora u “3. maju” razgovarali su u srijedu, tijekom prvoga dana štrajka,  s Upravom toga brodogradilišta, ali u razgovoru nisu pronađena rješenja za nastalu situaciju i isplatu plaća, pa je odlučeno da će se štrajk nastaviti.

Radnici su počeli štrajk na svojim radnim  mjestima, u prvoj smjeni, a organizirano je dežurstvo dežurnih službi, kao što su vatrogasci i drugi.

U drugoj smjeni u brodogradilištu se, zbog nedostaka materijala, ne radi već duže vrijeme.

Iz Štrajkaškog odbora u srijedu su izvijestili da je atmosfera u tom brodogradilištu uzavrela te su pozvali Vladu i Upravu da iznađu rješenje za nastalu situaciju, ističući da će, ako bude potrebno, razmotriti i izlazak radnika na ulice.

Radnici Uljanika traže smjenu Uprave

Radnici Uljanika traže i smjenu Uprave, iako su sindikati u srijedu istaknuli kako u sklopu štrajka to ne mogu tražiti.

Radnici Uljanika su u srijedu, prvoga dana štrajka, izišli na ulice i na gotovo dva sata blokirali promet ispred brodogradilišta.

Nakon toga su, uz pratnju policije, prošetali središtem Pule.

Sindikati i Štrajkaški odbor ponovili su kako pomoć očekuju od Vlade, resornoga ministarstva i Ministarstva financija.

Radnici “3. maja”, kao i radnici cijele Uljanik Grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćene do 15. kolovoza.

U “3. maju” traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, odnosno rješavanje sudbine brodogradilišta, u kojemu se, iako su brodovi na navozima, ne radi jer nema novca za potreban materijal.

Izvor: Agencije