Nastavlja se potraga za osumnjičenim za napad u Strasbourgu

Chekatt Cherif
Policija je objavila portret Cherifa Chekatta, glavnog osumnjičenog, koji je bio na listi za posmatranje kao potencijalna sigurnosna prijetnja (EPA)

Stotine policajaca pretražuju istočnu Francusku u četvrtak u potrazi za bjeguncem koji je osumnjičen za napad na Božićni sajam u Strasbourgu, gdje je usmrćeno dvoje ljudi i ranjeno 12, od čega šest teško.

I njemačka policija je u lovu je na dvojicu braće, Chekatta i Samija Cherifa, čime se pridružila operaciji francuske policije, koja je privela četvero članova obitelji osumnjičenog napadača.

Francuska je podignula stupanj sigurnosti na najvišu razinu, a policija je objavila i portret bjegunca Cherifa Chekatta, glavnog osumnjičenog, koji je prethodno bio na listi za promatranje, kao potencijalna sigurnosna prijetnja, prenosi Hina.

Vlasti kažu kako je 29-godišnjak “razvio radikalna stajališta dok je bio u zatvoru”.

U potrazi više od 700 policajaca

Više od 700 policajaca bilo je uključeno u drugi dan potrage, pretražujući Strasbourg, koji se nalazi na zapadnoj obali rijeke Rajne, te ostale dijelove regije.

Policija je ujedno postavila kontrolne točke na granici s Njemačkom te ispituje osumnjičenikove suradnike.

Majka, otac i dvojica braće osumnjičenog napadača privedeni su na ispitivanje, izvijestila je u srijedu agencija Reuters, pozivajući se na izvore bliske istrazi, što je potvrdio i državni tužitelj u Oarizu Remy Heitz.

Na novinarsko pitanje je li policiji naređeno da Chekatta uhvate živog ili mrtvog, glasnogovornik francuske Vlade Benjamin Griveaux je rekao: “Nije bitno. Najbolja stvar bi bila da ga pronađu što prije moguće.”

Moguć bijeg u Njemačku

Laurent Nunez, tajnik Ministarstva unutarnjih poslova, izjavio je u srijedu da je osumnjičeni napadač mogao pobjeći u susjednu Njemačku.

Chekatt ima 27 kaznenih presuda za krađu i nasilje te je proveo vrijeme u zatvorima u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Tužiteljstvo je u srijedu priopćilo da je otvorena istraga kako bi se utvrdilo radi li se o terorističkom napadu.

Istraga je otvorena za “ubojstvo povezano s terorističkim pothvatom”.

Izvor: Agencije