Nastavlja se ponovljeno suđenje Šariću

Darko Šarić
Šarić se nakon četverogodišnjeg bijega 2014. predao pravosudnim organima Srbije (Al Jazeera)

Pred Specijalnim sudom u Beogradu u četvrtak se nastavlja ponovljeno suđenje Darku Šariću.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostupanjsku presudu Darku Šariću, koji je ranije osuđen na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Europu.

Šariću je presuda ukinuta u oslobađajućem dijelu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka. Predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Posebni postupci na istom sudu

U srpnju 2015. godine Specijalni sud u Beogradu proglasio je krivim Darka Šarića i osudio ga na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Europu, nakon višegodišnjeg suđenja.

Ostali optuženi osuđeni su na kazne od 11 i pol do 20 godina zatvora.

Na istom sudu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje novca u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

On se nakon četvorogodišnjeg skrivanja i bijega u ožujku 2014. predao pravosudnim organima Srbije.

Protiv Šarića bi uskoro trebao početi još jedan sudski proces pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu, i to zbog falsificiranog hrvatskog dokumenta na ime Tomislav Savatović.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je sudu optužni prijedlog protiv Šarića, kojim ga tereti za tri kaznena djela navođenja na ovjeravanje neistinitog sadržaja, rekao je u srijedu Tanjugu glasnogovornik Tužilaštva Ivan Marković.

Optužnim prijedlogom tužilaštvo traži da Šarić bude osuđen na osam mjeseci zatvora.

Falsificiranje dokumenata

On se tereti da je dvije godine prije pokretanja akcije “Balkanski ratnik” i obračuna države s njegovom grupom, 2007. godine, u hrvatskom konzulatu u Bosni i Hercegovini, priložio falsificiranu osobnu iskaznicu Bosne i Hercegovine, izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o državljanstvu Hrvatske na ime Tomislav Savatović, na temelju kojih mu je izdana putovnica.

Potom je, kako se sumnja, nadležnim službama u Zagrebu priložio falsificirani izvod iz zemljišnih knjiga u tom gradu na ime Tomislav Savatović, na temelju kojeg mu je u evidenciji MUP-a Hrvatske kao adresa prebivališta unesena zagrebačka adresa iz lažne putovnice.

Na temelju lažne dokumentacije Šariću je iste godine izdana i hrvatska osobna iskaznica na ime Tomislav Savatović.

S obzirom na to da je u pitanju optužni prijedlog, sud bi uskoro trebao zakazati početak suđenja.

Izvor: Agencije