Nastavlja se osipanje britanske Vlade, otišla i Andrea Leadsom

Andrea Leadsom
Andrea Leadsom ne vjeruje da će trenutni pristup realizirati rezultat referenduma (EPA)

Istaknuta zagovornica Brexita Andrea Leadsom podnijela je ostavku na svoju dužnost u vladi premijerke Therese May, kazavši da više ne podržava vladin pristup procesu izlaska iz Europske unije.

May se u srijedu oglušila na sve glasnije zahtjeve da podnese ostavku, obećavši da će ostati na dužnosti unatoč sve većem protivljenju zastupnika i čak nekih ministara njezinom najnovijem potezu u pogledu Brexita.

No, Leadsom je objavila da ne može objaviti njezin novi prijedlog zakona o provedbi sporazuma o povlačenju iz EU-a u četvrtak u Parlamentu, jer ne vjeruje u njega, prenosi Hina.

“Više ne vjerujem da će naš pristup realizirati rezultat referenduma”, navela je u pisanoj ostavci Leadsom, koja je u kabinetu premijerke bila zadužena za organizaciju vladinih poslova u Donjem domu Parlamenta.

Drugi referendum je ‘opasan’

“Prema tome, s velikim žaljenjem i teška srca podnosim ostavku na dužnost u Vladi.”

Novi plan May uključuje glasanje o tome treba li održati drugi referendum o Brexitu, kada njezin zakon prođe prvu fazu, kao i tješnje trgovinske veze s EU-om u budućnosti.

No, time je izazvala žestoku reakciju i nekoliko zastupnika koji su je do sada podržavali kazali su da to više ne mogu.

“Uvijek sam tvrdila da bi drugi referendum bio opasan u smislu produbljivanja podjela i ne podržavam da vlada svojevoljno pristaje na takav ustupak”, kazala je May.

Izvor: Agencije