Nastavak udara u Jemenu, Iran upozorio Rijad

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija nastavila je bombardirati položaje šiitskog pokreta Husi u Jemenu.

Teizz i Aden su pod žestokim napadima iz zraka, a snage lojalne predsjedniku Abd-Rabbu Mansouru Hadiju opkolile su bazu u blizini Adena.

U sukobima u pograničnom dijelu poginuo je jedan saudijski vojnik, saopćio je glasnogovornik koalicionih snaga.

Sjedinjene Američke Države i Kina pozvale su na pronalaženje političkog rješenja za krizu u Jemenu.

“Borbe bjesne u Adenu, Teizzu i drugim dijelovima zemlje. Zračna baza el-Aned, nekih 35 kilometara udaljena od Adena, koju su u proteklih nekoliko sedmica kontrolirale i jedna i druga strana, vrlo je značajna”, javlja iz Saudijske Arabije Mohamed Vall, novinar Al Jazeere.

Brigade koje su tamo bile locirane lojalne su bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu, a istovremeno je vrlo blizu mjesta na koje se predsjednik Hadi i njegova Vlada žele vratiti iz Rijada, javlja reporter Al Jazeere i dodaje da im je zbog toga vrlo važno da je osvoje.

‘Žestoke borbe’

“Baza je sada pod opsadom snaga lojalnih legitimnom predsjedniku Hadiju. Vode se žestoke borbe, a žrtava ima na obje strane”.

Vall javlja da su Adenu, nedaleko od predsjedničke palače, borbe također intenzivirane nakon kratkog zatišja, a prijavljene su nove žrtve, naročito među civilima.

Također navodi da i izvještaji iz Teizza govore o borbama i čestom bombardiranju.

Iranski vojni zvaničnik rekao je da ta zemlja neće intervenirati u konfliktu u Jemenu. Ipak, upozorava Saudijsku Arabiju da ne šalje kopnene trupe.

“Kopnena borba bit će odlučujuća. Kao što znate, kopnene snage Saudijske Arabije su veoma slabe. Ako pošalju trupe, doživjet će značajan poraz. Upozoravam Saudijsku Arabiju – neka zaustavi vojne operacije i približi različitosti za pregovaračkim stolom”, poručio je Ahmad Reza Pourdastan, zapovjednik kopnenih iranskih trupa

Zračni napadi na položaje pokreta Husi u Jemenu počeli su 25. marta.

Prema informacijama Ujedinjenih naroda, do sada je ubijena 731 osoba, 2.754 ih je povrijeđeno, a blizu 150.000 ljudi napustilo je svoje domove u protekle tri sedmice.

Izvor: Al Jazeera