Nastavak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije

Slavko Ćuruvija ubijen je u pasažu ispred zgrade u kojoj je stanovao (EPA)

Svjedočenjima pripadnika Državne bezbednosti Srbije, u Specijalnom sudu u Beogradu u petak treba biti nastavljeno suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Neki od predloženih svjedoka su na dan ubistva, 11. aprila 1999. godine, pratili Ćuruviju, a neki su u istrazi izjavili da znaju za automobil marke Golf 3, koji je, prema optužnici, u to vrijeme koristio jedan od optuženih Ratko Romić.

Za Ćuruvijino ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB-a Radomira Markovića, koji služi kaznu od 40 godina zatvora, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB-a Ratka Romića (obojica u pritvoru od 2014. godine) te bivšeg pripadnika DB-a Miroslava Kuraka, koji je u bjekstvu.

Ključni svjedok

Vlasnik Dnevnog telegrafa i sedmičnika Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je u pasažu ispred zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici broj 35 u Beogradu.

S Ćuruvijom je u vrijeme ubistva bila njegova nevjenčana supruga, historičarka Branka Prpa, koju su napadači onesvijestili udarcem u glavu.

Ključni svjedok u ovoj istrazi, nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara 2014, jeste Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora.

Ulemek je, na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu, u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Izvor: Agencije