Nastavak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić (Arhiva)

Na Specijalnom sudu u Beogradu danas bi se, saslušanjem novih svjedoka, nastaviti suđenje četvorici bivših dužnosnika i pripadnika obavještajne službe Srbije zbog optužbi za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije.

Za ubojstvo Ćuruvije, počinjeno na pravoslavni Uskrs 1999. godine, optuženi su nekadašnji šef Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni počinitelj ubojstva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od uhićenja početkom 2014. godine. Marković služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bijegu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubojstvo, a Romić i Kurak za teško ubojstvo.

Ključni svjedok – Legija

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. travnja 1999. godine ubio Miroslav Kurak. Pomogao mu je Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Ključni svjedok u tom procesu je nekadašnji zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija nakon čijeg je svjedočenja, pred tužiteljem i bez prisustva javnosti, pokrenuta službena istraga protiv optuženih. Ulemek još nije svjedočio pred sudskim vijećem.

On služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubojstva premijera Zorana Ðinđića, Ivana Stambolića, te zločina na Ibarskoj magistrali i nedjela tzv. zemunskog klana.

Izvor: Agencije