Nastavak sporazuma: Američka delegacija u posjeti Srbiji i Kosovu

Državnu delegaciju SAD-a predvodi izvršni direktor Američke međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adam Boehler (desno) (EPA)

Državna delegacija SAD-a koju predvodi izvršni direktor Američke međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC), Adam Boehler krenula je od danas u posjetu Grčkoj, Kosovu, Srbiji i Izraelu, radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, objavio je DFC u Washingtonu.

Posjetu bi Boehler trebao završiti 25. septembra, prenijela je Beta.

Kako se navodi, s Boehlerom su specijalni savjetnik predsjednika SAD-a za Srbiju i Kosovo, ambasador Richard Grenell, zamjenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Bonnie Glick, predsjednica Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberly Reed i drugi zvaničnici američkih resora za energetiku i trgovinu.

Delegacija će u gradovima koje će posjetiti održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora, najavljeno je u Washingtonu.

To putovanje je “nastavak historijskog Abrahamovog sporazuma” Izraela, Ujedinjenih Kraljevina i Bahreina i “sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Srbije i Kosova”, piše u saopštenju.

DFC, američka razvojna banka, “olakšava investicije privatnom sektoru i nudi principijelno finansiranje kao alternativu autoritarnim režimima”, objašnjava se u tekstu.

DFC blisko sarađuje sa USAID-om, EKSIM-om i drugim državnim službama SAD “da bi promovisala razvoj i doprinijela vanjskoj politici SAD-a putem svojih sredstava za finansiranje”.

Strateška ulaganja

Delegacija će na Balkanu i u Izraelu “unaprijediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost nabavki i ojačat će energetsku nezavisnost u Grčkoj i široj regiji”, navodi se dalje u tekstu.

“DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primjena projekata koji će podržati ekonomski rast u regiji”, piše u najavi u kojoj se zaključuje da su “DFC i EKSIM nedavno potpisale Pisma o zainteresiranosti (LOI) sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju važnih projekata navedenih u sporazumima od 4. septembra”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti potpisali su početkom mjeseca u Bijeloj kući sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa nakon međusobnih optužbi koje traju od 2008. godine nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa vjeruje da će ekonomija zbližiti dvije strane te da će nakon toga biti lakše riješiti i neka politička pitanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije