Nastavak nuklearnih pregovora sa Iranom

John Kerry i Mohammad Javad Zarif sastaju se ponovo u Ženevi (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry će se u subotu 30. maja sastati sa svojim iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom u Ženevi, radi razgovora o iranskom nuklearnom programu, saopštio je State Department.

Kerry i Zarif, koji su se posljednji put susreli krajem aprila u New Yorku, sastaće se u sklopu “nastavka pregovora Irana i grupe P5+1”, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Jeff Rathke, prenosi agencija AFP.

P5+1 je grupa svjetskih sila koje predvode razgovore o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, a koje čine Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD.

Moguće produženje pregovora

Iranski pregovarač Abbas Araghchi je jučer izjavio da bi pregovori svjetskih sila i zvaničnog Teherana mogli da se produže i nakon isteka roka za postizanje sporazuma, odnosno 30. juna.

Pregovori imaju za cilj onemogućavanje Irana u proizvodnji nuklearnog oružja, u zamjenu za ublažavanje sankcija uvedenih protiv te zemlje.

Dvije strane su 2. aprila postigle okvirni sporazum, a jučer su u Beču započele razgovore o početku finalizacije konačnog dogovora, koji bi trebalo da bude sklopljen do 30. juna.

Izvor: Agencije