Nastavak borbi u Jemenu uprkos prekidu vatre

Petodnevno primirje stupilo je na snagu kako bi se osigurala doprema humanitarne pomoći civilima (AP)

I dalje stižu izvještaji o borbama u Jemenu, unatoč proglašenom petodnevnom primirju. Najmanje 10 pobunjenika iz redova Husija poginulo je u napadima na njihova vozila, samo nekoliko minuta prije nego je primirje stupilo na snagu u ponoć, saznaje Al Jazeera.

U idućih sat i pol, Husi su artiljerijom gađali rezidencijalne dijelove Taiza, trećeg po veličini jemenskog grada te su počeli s pregrupiranjem kako bi preuzeli kontrolu nad gradom, rekli su izvori.

Pobunjenici su u nedjelju objavili da nisu posvećeni humanitarnom primirju, a još ranije su istaknuli da primirje daje šansu provladinim snagama da se pregrupiraju.

Ban pozvao Husije da poštuju primirje

U Jemenu, gdje koalicija koju predvodi Saudijska Arabija bombardira šiitske pobunjenike i njihove saveznike, u ponoć je stupilo na snagu petodnevno humanitarno primirje.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon prethodno je izrazio zadovoljstvo zbog humanitarnog primirja u Jemenu i pozvao pobunjenike – pripadnike pokreta Husi – da ga poštuju.

Ban je zatražio od obiju strana da “prekinu vojne operacije i ne koriste primirje za premještanje oružja i osvajanje teritorija”.

Glavni tajnik ih je preko svog glasnogovornika pozvao i da “pokažu najveću moguću suzdržanost u slučaju pojedinačnog kršenja (primirja) i izbjegavaju svaku eskalaciju te da omoguće žurnu dopremu humanitarne pomoći u sve dijelove Jemena”.

Petodnevno primirje stupilo je na snagu kako bi se osigurala doprema humanitarne pomoći civilima iscrpljenim u četveromjesečnom sukobu, no koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je upozorila da će uzvratiti na svaku vojnu aktivnost pobunjenika.

Prethodno primirje nije spriječilo sukobe

Pripadnici pokreta Husi još nisu odgovorili na prijedlog koalicije, prenosi Tanjug.

Odluka o prekidu vatre donesena je na zahtjev jemenskog predsjednika Abd Rabbuha Mansura Hadija, koji je, kao i veći dio njegove vlade, utočište potražio u saudijskoj prijestolnici Riyadhu.

Čini se da se u prijestolnici Sana'i, na sjeveru i u središtu zemlje primirje poštuje, rekli su čelnici i stanovnici.

Prethodno petodnevno primirje sredinom svibnja nije spriječilo nastavak sukoba, a prekid neprijateljstva koji je UN predložio od 10. srpnja nikada se nije ostvario.

Kako navodi UN, više od polovice od 3.700 poginulih u četveromjesečnom sukobu su civili.

Izvor: Al Jazeera i agencije