Nasrallah: SAD nudio novac za prekid otpora Izraelu

Nasrallah je rekao da je Nader nudio da ukloni Hezbollah s međunarodne liste terorističkih organizacija (Reuters)

Čelnik Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah rekao je da su Sjedinjene Američke Države u vrijeme predsjednika Georgea Busha mlađeg ponudile njegovoj grupi pomirenje i novac pod uvjetom da ta libanska grupa prestane pružati otpor Izraelu.

U televizijskom govoru u nedjelju Nasrallah je rekao da je ponuda, koju je izradio tadašnji potpredsjednik Dick Cheney, uključivala i uklanjanje te libanske grupe s međunarodne liste terorističkih organizacija i osnivanje fonda za obnovu južnog Libana.

Dodao je da je ponuda dostavljena posredstvom Georgea Nadera, kontroverznog američkog biznismena libanskih korijena.

“Mislili smo da je on libanski novinar, ali se ispostavilo da je to američki državljanin koji nosi poruku Dicka Cheneyja”, kazao je Nasrallah.

Čelnik Hezbollaha također je kazao da je uvjet ponude bio da njegov pokret pojača sigurnosnu saradnju sa SAD-om i prekine otpor Izraelu.

Veze s Bin Zayedom

Nasrallah u početku nije spomenuo Naderovo ime, ali je insistirao da njegov identitet bude otkriven kako bi dokazao istinitost svojih tvrdnji.

“Otkrivanjem njegovog imena želim dati kredibilitet mojoj izjavi zato što se u svim skandalima i istragama koje se vode ovih dana u Americi njegovo ime citira u medijima, u kontekstu događanja u Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u vezi s Amerikancima i Trumpom.”

“To je američki novinar libanskog porijekla koji živi u Americi, George Nader”, kazao je Nasrallah.

Nader, savjetnik prestolonasljednika Abu Dhabija, princa Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, našao se u centru medijskih skandala nakon izvještaja da je pokušavao kupiti utjecaj u Bijeloj kući za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa kako bi promovisao vanjsku politiku Emirata, naročito tokom Zaljevske krize.

Nader, koga su ispitivali istražitelji u okviru istrage američkog specijalnog savjetnika Roberta Muellera, navodno je u decembru 2016. prisustvovao sastanku Bin Zayeda s višim Trumpovim savjetnicima Steveom Bannonom i Jaredom Kushnerom.

Izvor: Al Jazeera