Nasrallah prijeti odgovorom na američke sankcije Iranu

'Imamo brojne elemente moći i snage, ali dosad nismo uzvratili stvarnim odgovorom', rekao je Nasrallah (Reuters)

Hassan Nasrallah, generalni sekretar libanskog Hezbollaha, saopćio je kako odluka Washingtona da iransku Revolucionarnu gardu uvrsti na terorističku listu odražava neuspjeh američke politike na Bliskom istoku, a da se proglašavanje zvanične vojne institucije terorističkom organizacijom smatra presedanom.

U obraćanju na “Dan ranjenika”, u prisustvu desetaka ranjenih boraca Hezbollaha, upozorio je da će svaka mjera koja ugrožava bilo koju frakciju otpora u regiji naići na odgovor i da se to neće zaustaviti samo na osudama i kritikama.

“Tačno je da smo dosad samo osuđivali, odbacivali, kritizirali i pokazivali strpljenje kad je riječ o terorističkim listama i sankcijama, ali to ne znači da nemamo jake adute u svojim rukama. Ne govorim samo o Hezbollahu nego o svim osovinama opora”, rekao je Nasrallah.

Elementi moći i snage

“Imamo brojne elemente moći i snage, ali dosad nismo uzvratili stvarnim odgovorom. Međutim, to nije stalna i fiksna politika. Kada stvari budu iziskivale stvarni odgovor, onda će ga sigurno i biti”, rekao je Nasrallah.

“Iran i njegovi saveznici drže mnoge jake adute” u svojim rukama, dodao je.

Washington je prošlog ponedjeljka proglasio Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom, a takav potez naišao je na osude Irana i njegovih saveznika, na što su odgovorili optuživanjem SAD-a da je “vođa međunarodnog terorizma”.

Hezbollah je osnovala Revolucionarna garda 1982, a Sjedinjene Američke Države već su ga odavno svrstale u terorističke grupe.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pooštrila je sankcije protiv Hezbollaha, u okviru svoje šire regionalne politike suprotstavljanja Iranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije