Nasrallah pozvao Francusku da se odrekne karikatura poslanika Muhammeda

'Francuske vlasti umjesto da srede to pitanje postale su uporne u tome da je to sloboda izaražavanja,' poručio je lider Hezbollaha (EPA)

Lider libanskog Hezbollaha Hassan Nasrallah pozvao je Francusku da prestane da brani karakiture poslanika Muhameda.

On je najavio sinoć da će cijeli svijet stati uz tu zemlju ako ne bude dozvolila nastavak, kako je rekao “tog ismijavanja, te agresije”.

“Francuske vlasti umjesto da srede to pitanje postale su uporne u tome da je to sloboda izaražavanja. Morate sada da razmislite o ispravljanju te greške”, rekao je Nasrallah, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Gnjev je izbio u muslimanskom svijetu jer je predsjednik Francuske Emmanuel Macron branio pravo da se objavljuju karikature poslanika Muhammeda.

Francuska u pripravnosti

Francuski lider je to učinio nakon napada u predgrađu Pariza na nastavnika kojem je odrubljena glavu jer je u razredu, govoreći o slobodi izražavanja, pokazivao karikature poslanika objavljene u satiričnom magazinu Charlie Hebdo.

Nasrallah je apelovao na Francusku da “bude pravedna i fer” jer kako je rekao “ni jedan musliman u svijetu neće prihvatiti da se vrijeđa naše dostojanstvo, dostojanstvo našeg poslanika”.

Francuska je u pripravnosti od masakra koji se dogodio u kancelarijama magazina poslije objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda u januaru 2015. godine.

Nasrallah osudio ubistva u Nici

Nasrallah je u četvrtak osudio ubistvo troje ljudi u crkvi u Nici.

Osumnjičeni napadač je mladi migrant iz Tunisa koji je nedavno došao u Francusku.

Vođa Hezbollaha je rekao da “islam zabranjuje ubistva nevinih”, a da “čak i ako je napadač musliman niko ne može smatrati islam odgovornim za taj zločin”.

On je apelovao na Francusku da izbjegava podsticanje napetosti i ocijenio da su “francuske vlasti uvukle sebe i cijelu Francusku u borbu s islamom i muslimanima zbog klimavih i ponekad nepoznatih razloga”, a sada žele da uvuku čitavu Evropu, upozorivši da gube bitku.

Izvor: Agencije